Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Google'ın Yeşil Işık Projesi: Trafik Kirliliğine Çözüm Bulma Yolu

Google'ın Yeşil Işık Projesi, trafik ışıklarında duran araçların neden olduğu sokak düzeyindeki kirliliğe çözüm bulmanın yeni bir yolu olarak kullanılıyor. Bu proje, Harita verilerini tarayarak trafik sıkışıklığını hesaplayan ve trafik zamanlamasını optimize eden yapay zeka modelleri kullanıyor. Yeşil Işık Projesi'nin ilk sonuçlarına göre, duraklarda yüzde 30'luk bir azalma potansiyeli olduğu belirlendi ve emisyon seviyelerinde iyileşmeler görüldü.

Yayın Tarihi: 14.10.2023 13:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Google'ın Yeşil Işık Projesi: Trafik Kirliliğine Çözüm Bulma Yolu

Google'ın Yeşil Işık Projesi

Google’ın, trafik ışıklarında duran araçların neden olduğu sokak düzeyindeki kirliliğe çözüm bulmanın yeni bir yolu olarak Yeşil Işık Projesi’ni (Green Light) ilk kez piyasaya sürmesinden bu yana iki yıl geçti. Salı günü düzenlenen Sürdürülebilirlik ‘23 etkinliğinde bu programın ilk bulgularından bazıları tartışıldı ve program için yeni bir genişleme dalgası duyuruldu.

Yeşil Işık Projesi Nasıl Çalışıyor?

Yeşil Işık, belirli bir ışıkta mevcut trafik sıkışıklığının miktarını ve orada duran araçların ortalama bekleme sürelerini hesaplamak için Harita verilerini tarayarak makine öğrenimi sistemlerini kullanıyor. Bu bilgi daha sonra söz konusu kavşaktaki trafik zamanlamasını otonom bir şekilde optimize edebilen, gereksiz bekleme sürelerini ve araçların bu noktalarda yapması gereken frenleme ve hızlanma miktarını azaltabilen yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılıyor.

Genişleme ve Hedefler

Google’ın ortaklarının karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar bir gigaton kadar azaltmalarına yardımcı olma hedefinin bir parçası olarak sunulan Yeşil Işık Projesi, 2021 yılında duyurulduğunda İsrail Ulusal Karayolları Şirketi ile sadece dört kavşakta pilot teste tabi tutulmuştu. Ancak daha sonra program dünya çapında bir düzine ortak şehre yayıldı. Google, pilot programın testler sırasında yakıt ve kavşak gecikme süresinde yüzde 10 ila 20 azalma sağladığını bildirmişti. Şirket, Yeşil Işık Projesi'ni 2024 yılında daha fazla şehre ölçeklendirmeyi planladığını açıkladı.

İlk Sonuçlar ve Avantajlar

Yeşil Işık Projesi'nin ilk sonuçlarına göre, duraklarda yüzde 30'luk bir azalma potansiyeli olduğu belirlendi. Ayrıca Manchester'daki testlerde emisyon seviyelerinde iyileşmeler ve hava kalitesinde yüzde 18'e kadar artış gözlendi. Google, bu projenin şehirler için alternatif seçeneklere göre daha ölçeklenebilir ve uygun maliyetli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Haritalar yönlendirmesinin de emisyonları azaltmadaki etkinliğini öven Google, bunun yaklaşık olarak 500.000 yakıtla çalışan arabanın bir yıl boyunca yollardan çekilmesine eşdeğer olduğunu belirtti.