Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Google, Android 4.4 KitKat Sürümü için Destek Sonlandırma Kararı Aldı

Google, Android 4.4 KitKat sürümü için destek sonlandırma kararı aldı. Ağustos ayında Google Play Hizmetleri desteği sona erecek olan bu sürüm, Play Store ve YouTube gibi Google uygulamalarına erişimi engelleyecek. Google, eski sürümlere yönelik desteği azaltma kararını, uzun süreli destek sağlamanın geliştirici ve kalite kontrol süreçlerine ekstra yük getirmesi nedeniyle aldığını açıkladı. Android 4.4 KitKat sürümünü kullanan kullanıcılar, destek sona erdikten sonra güncel Android sürümlerine geçiş yapmak zorunda kalacaklar.

Yayın Tarihi: 25.07.2023 12:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Google, Android 4.4 KitKat Sürümü için Destek Sonlandırma Kararı Aldı

Google Android işletim sistemi için önemli bir duyuru yaptı.

Şirket Android 4.4 KitKat sürümünü kullanan cihazlar için Google Play Hizmetleri desteğini Ağustos ayında sonlandıracağını açıkladı. Uygulamaların Google hizmetlerine bağlanmasını sağlayan Google Play Hizmetleri Android cihazlar için önemli bir arka plan servisi olarak biliniyor. Bu sistemin desteklenmeyecek olması Android 4.4 yüklü cihazlarda Play Store ve YouTube gibi Google uygulamalarına erişilemeyeceği anlamına geliyor.

Google Android KitKat platformunun artık yeterince güncel olmaması ve kullanıcı sayısının düşük seviyelere inmesi nedeniyle KitKat sürümüne yönelik desteği sonlandırma kararı aldığını açıkladı. Google'ın belirttiğine göre Temmuz 2023 itibarıyla aktif cihaz sayısı yüzde 1'in altında kaldı. Bu değişikliğin akıllı saat işletim sistemi Android Wear'in ilk sürümünü de etkileyeceği belirtildi.

GOOGLE NEDEN ESKİ SÜRÜMLERİ DESTEKLEMİYOR?

Google bu tür destek sonlandırma kararlarının arkasındaki temel nedenin uzun süreli destek sağlamanın geliştirici ve kalite kontrol süreçlerine ekstra yük getirmesi olduğunu açıklamıştı. Şirket bu nedenle yeni sürümlerde yapacağı değişikliklere odaklanmak için eski sürümlere yönelik desteği azalttığını belirtmişti. Android 4.4 KitKat sürümünü kullananlar destek sona erdikten sonra güncel Android sürümlerine geçiş yapmaları gerekecek.

Android Sürüm İstatistikleri

Google'ın bir başka raporuna göre şu anda en çok kullanılan sürümün Android 11 olduğu belirtildi. Android 10 yüzde 17.8 pazar payıyla ikinci sırada yerini alırken Android 12 üçüncü, Android 13 ise dördüncü oldu. Bununla birlikte Android 9'dan daha eski sürümlerin hala kullanımda olduğu paylaşıldı:

  • Android 8: yüzde 8.3
  • Android 7: yüzde 3
  • Android 6: yüzde 2.3
  • Android 5: yüzde 1.8
  • Android 4.4 KitKat: yüzde 0.5