Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Girdap Gökadası'nın James Webb Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen Çarpıcı Görüntüleri

Girdap Gökadası'nın James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen çarpıcı görüntüleri ortaya çıkıyor. Görüntüler, galaksinin spiral kolları arasındaki gizli özellikleri gösteriyor. Ayrıca, yıldız oluşum bölgeleri ve iyonize gaz bölgeleri de belirgin bir şekilde görülüyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2023 20:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Girdap Gökadası'nın James Webb Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen Çarpıcı Görüntüleri

Girdap Gökadası'nın James Webb Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen Çarpıcı Görüntüleri

Girdap Gökadası, gökyüzünün en ünlü sarmal gökadalarından biri. Amatör gökbilimciler ise bir giderin etrafında dönen suyu andıran girdaplı yapısı nedeniyle "girdap" adı verilen galaksinin onlarca yıldır çarpıcı fotoğraflarını paylaşıyorlar.

Ancak şimdi James Webb Uzay Teleskobu, Girdap Gökadası'nı görüntüledi ve belki de onun en çarpıcı görüntülerinden birini kaydetti. Science Alert'in haberine göre, teleskobun NIRCam ve MIRI enstrümanlarından elde edilen verileri içeren görüntü, çarpıcı detaylar gösteriyor ve spiral kollar arasındaki gizli özellikleri ortaya çıkarıyor.

Diğer büyük tasarım sarmal galaksiler gibi, bükülen sarmal kollar belirgin bir şekilde görünüyor. Habere göre, James Webb Uzay Teleskobu'nun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Enstrümanı'ndan (MIRI) elde edilen entegre veriler, koyu kırmızı bölgeler olarak görünen spiral kollar boyunca yoğunlaşan sıcak tozu ortaya çıkarıyor. Kollar boyunca uzanan ve mavi-beyaz merkeze doğru inen parlak alanlar ise yıldız oluşum bölgeleri olarak tanımlanıyor. Turuncu ve sarı alanların da yakın zamanda oluşan yıldız kümelerinin yarattığı iyonize gaz bölgelerini gösterdikleri belirtiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) verdiği bilgilere göre ise NGC 5194 veya M51 olarak da bilinen Girdap Gökadası, Canes Venatici takımyıldızında, Dünya'dan yaklaşık 27 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor.