Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Georgia'da GOP Önseçiminde Trump Öne Geçti

Yeni Atlanta Journal-Constitution anketine göre Georgia'daki muhtemel GOP önseçim seçmenlerinin yüzde 57'si eski başkanı destekleyerek en yakın rakibi Florida Valisi Ron DeSantis'e 42 puan fark attı. Ankete katılan Trump destekçilerinin üçte biri de bir alternatifi değerlendirmeye açık olduklarını söyledi. Trump ve DeSantis arasında varsayımsal bir eşleşme yapıldığında, eski başkan 33 puanlık bir farkla öne çıkıyor.

Yayın Tarihi: 30.08.2023 12:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Georgia'da GOP Önseçiminde Trump Öne Geçti

Yeni Atlanta Journal-Constitution anketine göre Georgia'daki muhtemel GOP önseçim seçmenlerinin yüzde 57'si eski başkanı destekleyerek en yakın rakibi Florida Valisi Ron DeSantis'e 42 puan fark attı.

Aksam.com.tr'nin The News Tribune'den çevirdiği habere göre, DeSantis yüzde 15 oyla ikinci sırada yer alırken, diğer tüm başkan adayları tek haneli rakamlarda kaldı. Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence oyların yüzde 4'ünü alırken, GOP başkan adayları Vivek Ramaswamy. Senatör Tim Scott (S.C.) ve Nikki Haley'nin her biri yüzde 3 oy aldı. Eski New Jersey Valisi Chris Christie yüzde 2, Miami Belediye Başkanı Francis Suarez ise sadece yüzde 1 oy aldı.

Seçmenlerin yüzde on dördü de kararsız olduğunu belirtmiştir; bu da Cumhuriyetçi başkan adaylarının seçmenleri ikna etmek için hala zamanları olduğu anlamına gelmektedir. En yakın rakibi Florida Validi DeSantisAnkete katılan Trump destekçilerinin üçte biri de bir alternatifi değerlendirmeye açık olduklarını söyledi. Ancak, Trump dışında bir adayı destekleyeceğini söyleyen seçmenlerin yaklaşık üçte biri yine de eski başkana oy vermeyi düşündüklerini söyledi. Trump ve DeSantis arasında varsayımsal bir eşleşme yapıldığında, eski başkan 33 puanlık bir farkla öne çıkıyor.

Anket ayrıca Georgia Cumhuriyetçilerinin yaklaşık yarısının eski başkanın 2024'te Başkan Biden'ı yenebilecek en güçlü aday olduğunu söylediğini ortaya koydu. Anket, Trump ve diğer 18 kişinin 2020 seçimlerine müdahale davasında Georgia büyük jürisi tarafından bu ayın başlarında suçlanmasının ardından yapıldı. Ankete katılan seçmenlerin yaklaşık yarısı Trump'a yöneltilen suçlamaların ciddi olduğunu söylerken, yüzde 44'ü ciddi olmadığını belirtti.

Atlanta Journal-Constitution tarafından yapılan son anket, Trump'ın Georgia'da hakkında açılan davadan etkilenmediğini gösterdi.

Ankette Trump, Cumhuriyetçi adaylar arasında yüzde 57 ile açık ara önde giderken, en yakın rakibi Florida Valisi Ron DeSantis'in yüzde 15 ile ikinci sırada olduğu görüldü. Diğer Cumhuriyetçi adaylardan Mike Pence yüzde 4, eski South Carolina Valisi Nikki Haley ile işadamı Vivek Ramaswamy yüzde 3 ve eski New Jersey Valisi Chris Christie ise yüzde 2 de kaldı. 16-22 Ağustos arasında 807 Cumhuriyetçi seçmen arasında yapılan ankette kararsızların oranı ise yüzde 14 olarak kayıtlara geçti.

Trump, Georgia eyaletinde, 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunduğu suçlamasıyla Atlanta büyük jürisi tarafından 15 Ağustos'ta suçlanmış, hazırlanan iddianame kapsamında 24 Ağustos'ta da teslim olmuştu. Bu dava kapsamında 200 bin dolar olarak belirlenen kefalet bedelini ödeyen Trump'ın, teslim olduğu sırada tutuklama dosyası için ilk kez sabıka fotoğrafı çekilmişti. Trump, teslim olduğu 24 Ağustos'tan bu yana aday adaylığı için 7,1 milyon dolardan fazla bağış toplamıştı. Ülke tarihinde Trump'ın sabıka fotoğrafının çekilmesi uygulaması, bir ABD başkanı için ilk olma özelliğini taşıyor.