Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Genetik Tedaviyle İşitme Kaybına Umut Işığı

Genetik tedavi, işitme kaybı yaşayan hastalar için büyük bir gelişim sağlıyor. Uzman görüşleriyle umut verici açıklamalar yapıldı.

Yayın Tarihi: 15.11.2024 11:06
Güncelleme Tarihi: 15.11.2024 11:06

Genetik Tedaviyle İşitme Kaybına Umut Işığı

İşitme Kaybında Genetik Tedavi Umutlandırıyor

Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, işitme kaybı yaşayanlar için genetik tedavi yöntemlerinin umut vaadettiğini dile getirdi.

Doğuştan İşitme Kaybı ve Genetik Nedenler

Organizasyonu Trakya Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen "İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu" kapsamında Edirne'de bulunan Prof. Dr. Tekin, medya mensuplarına yaptığı değerlendirmede, doğuştan gelen işitme kayıplarının %50’sinden fazlasının genetik faktörlerden kaynaklandığını vurguladı.

Gen Tedavisinin Özellikleri

Farklı hastalıklarda kullanılan gen tedavisi yöntemlerinin, işitme kaybı yaşayan bireyler için de umut verici olduğunu ifade eden Tekin, başarılı yapılan hayvan deneylerinin ardından insanlarda da bu tedavinin uygulanabilir hale geldiğini belirtti.

"İşitme kaybı yaşayanlar için genetik tedavi bir umut kaynağı oldu. Uzun süre üzerinde çalışılan bu tedavi için bu yıl ilk olumlu sonuçlar elde edildi. Ancak şu an için yalnızca çok dar bir hasta grubunda etkili olabiliyor. OTOF adı verilen tek bir gende etki gösteriyor ve bu gen, genel işitme kayıplarının %5’ini kapsıyor" diye ekledi.

Çalışmaların Hızı ve Gelecek Umutları

Tekin, gen tedavisi ile ilgili araştırmaların hızla ilerlediğini belirterek, işitme kaybına yol açan diğer genler üzerinde yapılan çalışmaların da başarılı olacağına dair inancını dile getirdi.

"İşitme kaybı yaşayan hastalarda bozuk olan gen, bir virüs aracılığıyla iç kulağa enjekte ediliyor. Ardından bu gen, iç kulakta çalışarak bozuk genin işlevini yerine getiriyor. Çalışmalar çoğunlukla fareler üzerine yapılıyor. Ancak, zamanla insanlarda da diğer genlerle ilgili uygulamaların yapılabileceğine dair umutlarımız yüksek" diyerek, sözlerini sonlandırdı.

Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA...

Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.