Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

GEN, Azerbaycan'da İlaç Üretim Tesisi Kurmak İçin Anlaşma İmzaladı

GEN, Azerbaycan'da devlete ait Azerbaycan Yatırım Şirketi'yle (AIC) anlaşarak Azerbaycan'ın ilk ilaç üretim tesisi kurulması için hissedarlık sözleşmesi imzaladı. Gen Pharma Caucaus Manufacturing Operations Ltd. adında yeni bir şirket kurulacak ve Pirallahi Industrial Zone'da 52 bin metrekarelik alana ilaç üretim tesisi kurulacak. Bu proje ile Azerbaycan ilaç pazarında yerli üretim tesisi hayata geçirilmiş olacak.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 13:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

GEN, Azerbaycan'da İlaç Üretim Tesisi Kurmak İçin Anlaşma İmzaladı

GEN, Azerbaycan'da İlaç Üretim Tesisi Kurmak İçin Anlaşma İmzaladı

Türkiye, Almanya, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da faaliyet gösteren GEN, sektör adına önemli anlaşmaya imza attı. GEN, uzun yıllar faaliyet gösterdiği Azerbaycan’da devlete ait Azerbaycan Yatırım Şirketi'yle (AIC) anlaştı. GEN; AIC ve ilaç şirketi SIA Pharmaceutical LLC'yle Azerbaycan’ın ilk ilaç üretim tesisinin kurulması için hissedarlık sözleşmesi imzaladı.

Yeni şirket kuruluyor

Başkent Bakü’de imzalanan hissedarlık sözleşmesi uyarınca GEN‘in yüzde 66, AIC’nin yüzde 29, SIA Pharmaceutical LLC’nin ise yüzde 5 oranında hissedar olduğu Gen Pharma Caucaus Manufacturing Operations Ltd. kurulması konusunda taraflar anlaşmaya vardı. İlaç pazarı 1 milyar dolara yakın Anlaşmaylae Azerbaycan tarafından tahsis edilen Pirallahi Industrial Zone içerisideki 52 bin metrekarelik alana ilaç üretim tesisi kurulacak. Böylece, şimdiye kadar tamamen ithalata dayalı olan 900 milyon dolarlık Azerbaycan ilaç pazarındaki ilk yerli üretim tesisi hayata geçirilmiş olacak.

36 milyon dolarlık yatırım

Fabrikanın, 36 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek olan birinci fazının 14 bin metrekare kapalı alana sahip olması planlanıyor. Ayrıca 2026 yılında tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülen fabrikada tablet, film tablet, sert jelatin kapsül, yumuşak jelatin kapsül, toz süspansiyon, saşe ve likit tip olmak üzere tek vardiyada yıllık 50 milyon kutu ilaç üretilmesi hedefleniyor. Ankara Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 43 bin metrekarelik üretim alanına sahip olan GEN, yurt dışındaki ikinci tesisini açmış olacak.