Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Geceleri Kaşınıyorsanız Bu Hastalığa Yakalanmış Olabilirsiniz!

Son yıllarda Türkiye'de uyuz salgınları artıyor. Uyuzun belirtilerinden biri ise gece kaşıntıları. Uyuz vakaları 2017'ye göre 2018 yılında yaklaşık 7 kat, 2017'ye göre 2019 yılında ise 30 kat arttı. Uyuz hastalığına, sarcoptes scabiei von hominis akarlarının neden olduğu bilinmektedir. Uyuz bir kişiden başka bir kişiye en az 15-20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Uyuzun belirtileri arasında gece şiddetlenen kaşıntı, cilt yüzeyinde tüneller ve döküntüler bulunur. Uyuz tedavisi için reçeteli ilaçlar kullanılmalıdır.

Yayın Tarihi: 22.10.2023 13:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Geceleri Kaşınıyorsanız Bu Hastalığa Yakalanmış Olabilirsiniz!

Geceleri Kaşınıyorsanız Bu Hastalığa Yakalanmış Olabilirsiniz!

Son dönemde bulaşıcılığı artış gösterdi. Son yıllarda Türkiye'de uyuz salgınları artıyor. Uyuzun belirtilerinden biri ise gece kaşıntıları. Eğer bu belirtiler varsa doktora görünmenizde fayda var. Şubat ayındaki depremin ardından uyuz vakaları giderek arttı. Özellikle geceleri artan kaşıntı uyuzun belirgin semptomlarından biri. Uyuz vakaları 2017'ye göre 2018 yılında yaklaşık 7 kat, 2017'ye göre 2019 yılında ise 30 kat arttı.

UYUZ NEDEN OLUR?

Uyuz hastalığına, küçük, sekiz bacaklı olan ve halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarlarının derinin altına yerleşip yumurtlaması neden olur. Yakın ten teması, uyuz olan bir kişiyle giysi veya yatak takımı paylaşmak gibi durumlar uyuz hastalığına neden olan akarların artmasına ve bulaşmasına neden olur.

UYUZ NASIL BULAŞIR?

Uyuz bir kişiden başka bir kişiye en az 15-20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Özellikle ev, okul, iş yeri ve toplu ve kalabalık insan gruplarının olduğu yerlerde hızla yayılırlar.

UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuzun belirtisi olarak geceleri şiddeti artan yoğun kaşıntı, cilt yüzeyinde grimsi beyaz veya ten renginde kabarık çizgi şeklinde tüneller, kıvrımlı bölgelerde döküntüler, sıcak banyo ile daha da artan kaşıntı, kaşıma sonucu enfekte olan şişlik ve yaralar, genital bölgede içi sıvı dolu lezyonlar oluşması, kalın kabuklar oluşması, bebek ve çocukların baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında kaşıntı ve kızarıklık.

UYUZ HASTALIĞI NASIL GEÇER?

Uyuz kendiliğinden iyileşen veya geçen bir hastalık değildir. Uyuzu geçiren tedavi yöntemi akarların sinir sistemini aşırı uyarıp, ölmesini sağlayan permethrin gibi uyuz kremi ve losyonlarıdır. Ne yaptıysam uyuz geçmiyor diyen kişiler, çay ağacı yağı, aloe vera, karanfil yağı, biberiye ve kırmızı biber gibi doğal seçenekleri de deneyebilirler ancak reçeteli ilaçlar uyuzu geçirmenin en garanti yoludur.