Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

GCM Yatırım 2024 Strateji Raporu'nu Yayınladı

GCM Yatırım, 2024 Strateji Raporu'nu açıklayarak ekonomik riskler ve öngörülerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 15:43
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 15:43

GCM Yatırım 2024 Strateji Raporu'nu Yayınladı

2024 Strateji Raporu Yayınlandı

GCM Yatırım, 2024 yılına ilişkin Strateji Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı. Rapor, yurt dışı ve yurt içindeki ekonomik göstergeleri, riskleri ve analizleri kapsamlı bir şekilde ele alıyor.

Küresel Enflasyon ve Yurt İçi Gelişmeler

Yayımlanan raporda, küresel enflasyondaki iyileşmenin ekonomik durgunluk yüküyle geldiği belirtiliyor. Tüketicilerin enflasyon beklentileri kırılgan kalmaya devam ediyor. Yurt içinde ise, enflasyona karşı atılan somut adımlara rağmen, tüketim talebinin güçlü kalmasının, finansal koşullardaki sertliği sürdüreceği ifade ediliyor. Raporda vurgulanan önemli noktalar

Rapor, enflasyonla mücadele çerçevesinde Türk Lirası'nın değer kaybına müsaade edilemeyeceğini, TL cinsinden reel getirilerin yüksekliğinin devam edeceğini belirtiyor. Yabancı yatırımcıların algısını güçlendiren son bir yılın gelişmeleri, yıl sonu için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin %3 ve enflasyonun %39, dolar/TL kurunun ise 35 olacağını öngörüyor.

Avrupa ve Küresel Görünüm

GCM Yatırım Ekonomisti Evren Kırıkoğlu, Avrupa Bölgesi'nin dipten toparlandığını, fakat Almanya'nın imalat sektörü üzerindeki baskının devam ettiğini vurguladı. ABD'deki olumlu ayrışmanın, gelecekte yavaşlayabileceğini belirten Kırıkoğlu, Çin'in ise gayrimenkul sorunları ve dış ticaret zorluklarıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Kırıkoğlu, Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında, tüketim talebinin daha resilient kalmasının, yıl sonuna dek finansal sıkılaşmanın süreceğine işaret ettiğini belirtti. Hizmet kalemleri üzerinden artan risklerin, enflasyonla mücadelede özellikle hizmet enflasyonuna odaklanma gerekliliğini ortaya çıkardığını vurguladı.