Gazzeliler Zor Günler Yaşıyor
İsrail'in topyekün saldırıları altında yaşam savaşı veren Gazzeliler, zor günler yaşamaya devam ediyor. Gazze Şeridinin güneyinde Birleşmiş Milletlerin kurduğu çadır kampında yaşayan Filistinli Faten Ebu Şehada, Arap ülkelerinin başkanları nerede? Başımıza gelenleri görmüyorlar mı? Kudüs sadece Filistin halkının mı yoksa tüm Müslümanların mı? ifadeleriyle yürekleri burktu.
Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Çadır Kampı Kurdu
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridinin güneyindeki Han Yunus kentine şeridin kuzey bölgelerindeki saldırılardan kaçan Filistinliler için çadır kampı kurdu. İsrailin saldırılarından kaçan Filistinli aileler, çocuklarıyla birlikte çadır kampına sığındı. Karama bölgesinden çadır kampına gelen Faten Ebu Şehada yaptığı açıklamada, savaşın ikinci gününde Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampına kaçtığını ancak İsrail'in burayı da bombalamasının ardından güneye kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Şehada, Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği gibi birçok hastalığım var. Burada sağlık durumumu takip edecek bir hastane veya doktor yok. Ben, çocuklarım ve torunlarım acı çekiyoruz. Bir çadırda 2 kişi yaşıyoruz dedi. İki gruba ayrılarak uyuduklarını ifade eden Şehada, Birinci grup gece uyuyor, ikinci grup ise gündüz uyuyup gece uyanık kalıyor şeklinde konuştu. Şehada, Arap ülkelerinin başkanları nerede? Başımıza gelenleri görmüyorlar mı? Kudüs sadece Filistin halkının mı yoksa tüm Müslümanların mı? ifadelerini kullanarak Arap ülkelerine çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler verilerine göre Gazze Şeridinde yerinden edilen 1.4 milyondan fazla Filistinliden 689 bininin BMye bağlı 150 kuruma yerleştirildiği belirtildi.
Filistinliler Geçmiş Acılarıyla Yüzleşiyor
Kamptaki binlerce Filistinli, 7 Ekim'den beri devam eden saldırılarda 1948 ve 1967 yıllarında maruz kaldıkları acıyı ilk günkü gibi yaşıyor. Onlarca yıl geçmesine rağmen unutamadıkları zorla göçün acısını deneyimlememeleri için de Filistin'de yaşayanlar için gece gündüz dua ediyor. Filistinlilere göre, Ürdün, Gazzelilerin Mısır yakınlarındaki güney tarafa taşınması yönünde çağrı yapan İsrail'in, buradaki niyetinin farkına vardı. Amacın, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden tamamen çıkması olduğunu bilen Ürdün yönetimi, bunu 'kategorik' olarak reddettiğini duyurdu. Aynı seçeneğin Batı Şeria sakinlerine de uygulanması ihtimali, Ürdün'ün uluslararası forumlarda talep ettiği 'iki devletli çözüm' fikrinin sonu anlamına geliyor. İsrail ordusunun Gazze sakinlerinin güneye gitmesi yönündeki çağrıları ve ABD'nin uygulamaya yönelik 'yeşil ışık' yakması, Arap ve uluslararası alanda tepkiyle karşılanıyor.
Ürdün'deki Filistinli Mülteci Kampları
Ürdün'de farklı aşamalarda inşa edilmiş, yaklaşık 2 milyon insanı barındıran 13 Filistinli mülteci kampı bulunuyor. AA ekibi, 1967 Arap-İsrail Savaşı sonucunda Gazze Şeridi'ni terk eden 11 bin 500 Filistinli mülteciyi barındırmak için 1968 yılında kurulan Ceraş Kampı'nı gezdi. Kampın Hizmet Komitesi Başkanı Hıdır el-Absi, kampta bir kilometrekarelik alanda 35 bin kişinin yaşadığını belirtti. Kamptaki ailelerin büyük çoğunluğunun Gazze Şeridi'nde birinci derece akrabalarının olduğunu aktaran Absi, 'İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda kampta yaşayan birçok kişi Gazze'deki yakınını kaybetti' dedi. 74 yaşındaki Ummu Muhammed de 'Gazze'de olanlar karşısında Araplar nerede, dünya nerede?' şeklinde serzenişte bulundu. Süleyman Abdulfettah (80) da Gazze sakinlerinin zorla göç ettirilmesi ihtimaline ilişkin 'Yüz kere mi göç edelim' dedi. Yaşanan her şeyin sebebinin ABD olduğunu vurgulayan Abdulfettah, 'Yılanın başı o. ABD olmasaydı İsrail diye bir şey kalmazdı' ifadesini kullandı. Göç etmenin acısını derinden hissettiklerini dile getiren Abdulfettah, Filistinlilere 'Gerekirse Gazze'de ölün ve yurttan çıkmayın' tavsiyesinde bulundu.