Gazze'de 'çevre ve sağlık felaketi' yaşanabilir
Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunun ardından Gazze Belediyesi, İsrail'in bombardımanı sonucu atık su arıtma tesislerinin çalışmaması nedeniyle kirli suyun denize sızmasının çevre felaketi yaratabileceği konusunda uyarıda bulundu. Günlük 65 bin bardak atık suyun denize sızdığı belirtilirken, sağlık ve çevre risklerine dikkat çekildi.
Hamas, İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan etti. Bölgede sıcak temaslar sürerken Gazze Belediyesi, İsrail'in 26 gündür aralıksız şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'nde atık su arıtma tesislerinin çalışmaması nedeniyle kirli suyun denize sızmasının oluşturabileceği çevre felaketi konusunda uyardı.
Gazze Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail bombardımanında zarar gören, elektrik kesintisi ve yakıt eksikliği nedenleriyle çalışamaz duruma gelen atık su arıtma tesislerinden kirli suyun denize sızmaya devam ettiği belirtildi. Açıklamada, Gazze Şeridi'nden günlük 65 bin bardak atık suyun denize sızdığı ve bu durumun ciddi sağlık ve çevre riskleri taşıdığı aktarıldı.
Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan Göleti'ne de günlük 10 bin bardak atık su pompalandığı kaydedilen açıklamada, atık su probleminin devam etmesinin kentte 'tam bir çöküşe ve büyük bir felakete' yol açabileceği uyarısı yapıldı.
Gazze Belediyesi, ayrıca sağlık, çevre ve insani alanlarda çalışma yapan kuruluşlara bu konuya 'acilen müdahale etmeleri' çağrısında bulundu.