Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gazze Şeridi'nde Cilt Hastalıkları Alarm Veriyor

Gazze'de hijyen eksikliği ve çevre kirliliği, özellikle çocuklar arasında cilt hastalıklarının yayılmasına neden oluyor.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 12:38
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 12:38

Gazze Şeridi'nde Cilt Hastalıkları Alarm Veriyor

Gazze Şeridi'nde Cilt Hastalıkları Tehlikesi

Rana Ebu Kernub: "Okullar temiz değil ve aşırı kalabalık. Her yer çöp yığını, atık sularla dolu. Banyo ve temiz su yok, sağlıklı yiyecek bile bulamıyoruz."

İsrail'in saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde, çevre kirliliği ile hijyen malzemelerine erişim sıkıntısı, başta çocuklar olmak üzere Filistinliler arasında cilt hastalıklarının yayılmasına yol açıyor. Saldırılar nedeniyle yerinden edilen Filistinlilerin yaşadığı barınma merkezleri ve okullardaki yoğun nüfus, altyapı hasarları nedeniyle sokaklarındaki biriken atık sular, çöp yığınları ve temiz içme suyuna erişim eksikliği, sıcak hava ve haşeratın artması gibi faktörler, salgın hastalıkların hızla yayılmasına sebep oluyor.

Çocukların Sağlığı Tehlikede

Gazze'nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi, cilt hastalıklarına yakalanan çocukların tedavi edilmeye çalışıldığı bir merkez haline geldi. Seca Kireyyim, 9 yaşındaki oğlunun tedavi gördüğünü belirterek, "Kirli sular ve kötü koşullar nedeniyle çocuklar cilt hastalıklarına yakalanıyor. Yeterli beslenemiyorlar ve tedavi için gerekli ilaçlara, merhemlere ulaşamıyorlar. Bu çocuklara merhamet edin," çağrısında bulundu.

Okul Koşullarının Zorluğu

Rana Ebu Kernub'un kızı da su çiçeği tedavisi görmektedir. Kernub, "Okullar temiz değil, aşırı kalabalık ve her yer çöple dolu. Sağlıklı yiyecek bulmak dahi zor," diyerek mevcut durumu özetledi.

Doktorlar Uyarıyor

El-Ehli Baptist Hastanesi'nde görevli Muhammad eş-Şeyh, göç edilen bölgelerdeki nüfus yoğunluğunun ve çevre kirliliğinin cilt sorunlarını arttırdığını vurgulayarak, temiz su ve ilaç erişiminin sağlanmasının, atık suların arıtılmasının ve sağlıklı gıda teminin önemini belirtti.

Ailelerin Yaşam Koşulları

Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'dan Yeni Beyt Lahiya bölgesindeki bir okula sığınan Mohammed Besyuni, "Okullarda 4-5 aile küçük sınıflarda, 7-8 aile ise büyük sınıflarda yaşıyor. İnsanların yiyecek satın alacak parası yok ve fiyatlar çok yüksek," diyerek mevcut zorlukları açıkladı.

Deyr el-Belah'ta Durum Kötü

Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'a göç eden Nusra Ebu'l Ata, "Hepimizde alerji ve cilt hastalığı var. Kaşıntıdan ölüyoruz, buna nereden ilaç bulacağız?" diyerek çaresizliğini paylaştı. Müdellel Selman Ebu'l Ata ise atık sular ve hijyen eksikliği yüzünden çocukların cilt hastalıkları yaşadığını ifade etti. Kadınlar da benzer sorunlarla karşı karşıya. Tedavi için çare arıyorlar ancak sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle ilaç bulamıyorlar.