Gastroenterit Hastalığı ve Temas Yoluyla Bulaşma
Ayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, gastroenterit hastalığının temas yoluyla bulaşabileceğini vurguladı. Dr. Çetin, bu hastalığın genellikle virüs veya bakterilerden kaynaklandığını belirtti.
Belirtiler ve Önlemler
Hastaneden yapılan açıklamada, gastroenteritin, mide ve bağırsakların iltihaplanması olarak tanımlandığı ifade edildi. Hasta bir bireyle temas veya mikrop taşıyan yiyecek ve içeceklerle bulaşabileceği kaydedildi. Dr. Çetin, gastroenteritin belirtileri arasında kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kas-eklem ağrısı bulunduğunu belirtti.
Sıvı Kaybı ve Beslenme Yöntemleri
İshal ve kusma neticesinde vücutta sıvı ve elektrolit eksikliği oluştuğunu aktaran Dr. Çetin, "Sıvı kaybını önlemek adına bol bol sıvı tüketmek büyük önem taşıyor." dedi. Çocuklara birkaç dakikada bir bir yudum sıvı içmeleri önerilirken, "Her kusma ya da ishal sonrasında küçük çocukların bir çay bardağı, büyük çocukların ise bir su bardağı kadar sıvı alması gerekmektedir." bilgisi verildi.
Dr. Çetin, 2-3 gündür emzirilen bebeklerin de emzirmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı ve meyve suyu veya kola gibi şekerli içeceklerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çok su içen çocuklara tuz dengesini sağlamak için çorba, ayran gibi tuzlu gıdaların verilmesi önerildi.
İyileşme Süreci ve Doktora Başvurma Gerekliliği
Dr. Çetin, yemeklere en kısa sürede başlanması gerektiğini belirtti. Yiyeceklerin yağlı, salçalı veya şekerli olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ve uygun besinler olarak patates haşlaması, yoğurt çorbası, ayran, yoğurt, sade kefir, pirinç ve muz önerildi. Çoğu çocuğun destekleyici tedavi ve sağlıklı beslenme ile kendiliğinden iyileşebileceğini söyleyen Dr. Çetin, "Ciddi sıvı kaybı olan çocukların doktora götürülmesi gerekiyor" dedi.
Aşırı halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi veya dalgınlık, ishal ve kusmanın birkaç günden uzun sürmesi; kusma veya ishalde kan görülmesi; şiddetli karın ağrısının geçmemesi ve uzun süre beslenememe gibi durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır.
Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, açıklamalarda bulundu.