Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

G20 Maliye Bakanları Toplantısında Küresel Ekonomi Raporu

G20 Maliye Bakanları, küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının arttığını ve vergi işbirliğine yönelik adımları açıkladı.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 01:55
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 01:55

G20 Maliye Bakanları Toplantısında Küresel Ekonomi Raporu

G20 Maliye Bakanları Toplantısı Sonuçları

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 25-26 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, küresel ekonomik görünümle ilgili önemli bilgileri paylaştı.

Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkiler

Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisine göre, küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının arttığı belirtildi. Bildiride, "Pek çok zorluk devam etse de bu durum bizi cesaretlendiriyor," denildi.

Ayrıca, iyi yönetilen para politikaları ve arz şoklarının azalmasıyla birlikte enflasyonun düştüğü ifade edildi. Ekonomik aktivitenin dirençli olduğu ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar bulunduğu kaydedildi.

Riskler ve Ortak Çabalar

Bildiride, savaşlar, artan çatışmalar, yüksek enflasyon ve teknoloji iklimindeki olumsuz etkiler gibi risklerin sürdüğüne dikkat çekildi. Korumacılığa karşı durulması ve çok taraflı ticaret sisteminin desteklenmesi kararlılığı vurgulandı.

İklim Değişikliği ve Vergi İşbirliği

İklim değişikliği ile ilişkili zorlukların G20 ekonomilerine yük getirdiği belirtilerek, bu konuda etkin politika çerçeveleri oluşturmanın önemi vurgulandı. Ayrıca, ultra zenginlerin vergilendirilmesi konusunda ortak işbirliği yapılacağına dair Rio De Janeiro G20 Bakanlık Deklarasyonu yayımlandı.

Deklarasyonda, "Veri egemenliğine tam saygı göstererek, ultra yüksek net servete sahip bireylerin vergi yükümlülüklerini etkin bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak için işbirliği yapacağız," denildi. Bu çerçevede G20 ülkeleri, vergi reformlarını desteklediklerini belirtti.