Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransız Senatörlerden Macron'a Afrika Politikası Tepkisi

Son dönemde Afrika'da, Fransa'ya karşı ortaya çıkan ayaklanma hareketleri, 'Fransa'nın Afrika'dan kovulduğu'na dair yorumları peşinde getiriyor. 94 senatörden Macrona'a tepki mektubu Fransız basınında yer alan haberlere göre, aralarında Roger Karoutchi, Bruno Retailleau ile Christian Cambon gibi isimlerin yer aldığı 94 senatör, Macron'a Fransa'nın Afrika'daki politikasını gözden geçirmesi çağrısında bulunarak, 'Fransafrik olmadan Fransa Afrika'da silinmeye mahkum mu?' başlıklı ortak mektup yazdı.

Yayın Tarihi: 08.08.2023 23:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Fransız Senatörlerden Macron'a Afrika Politikası Tepkisi

Nijer'deki Darbeden Sonra Fransız Karşıtı Gösteriler Yayılıyor

Nijerde darbe girişiminin ardından diğer Afrika ülkelerinde de yayılan Fransız karşıtı gösteriler, Fransayı ayağa kaldırmıştı. Fransa Ulusal Meclisinde Cumhuriyetçi senatörler Roger Karoutchi, Bruno Retailleau ve Christian Cambon, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macrona hitaben, farklı siyasi görüşlerden 94 milletvekilinin imzasını taşıyan bir açık mektup kaleme aldı.

Mektupta Afrika Politikasının Yeniden Gözden Geçirilmesi Çağrısı Yapıldı

Mektupta, Fransanın Afrika politikasının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuluyor. Le Figaronın aktardığına göre, mektupta şu ifadeler kullanıldı: Sayın Cumhurbaşkanı; Birkaç yıldır, Fransanın Afrikadaki yeri ve rolü konusunda birbirini izleyen hükümetlerimizi sorguluyoruz. Bazı bakanların yaptığı gibi, bizi Françafriquee nostaljik olarak tanımlamakla yetinmek, başarısızlıkları ve aksaklıkları gizlemeye hizmet eden bir sapmadır.

Afrika'da Fransız Karşıtı Hareketler Yayılıyor

Nijer, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Burkina Faso gibi ülkeler Fransayı, Fransız güçlerini ve Fransız şirketlerini reddetmiştir. Sahraaltı Afrikadaki bu hareket, Fildişi Sahili ve Senegal gibi bize yakın olduğu bilinen ülkelerde bile gösteriler ve Fransız karşıtı eylemlerle yayılıyor. Kuzey Afrikada da hayal kırıklıkları yaşandı. Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun bir sıcak bir soğuk esiyor, bazen yakınlaşma ve resmi ziyaretten (düzenli olarak iptal ediliyor) bahsediyor, bazen de Cezayir halkının tüm dertlerinden Fransızların Büyük Şeytan olduğunu söylüyor.

Fransanın Afrika Politikasının Dönüşümü İsteniyor

Afrikadaki Fransız politikasının dönüşümünü anlamıyoruz. Bugün, dünün Françafriqueinin yerini askeri Russafrique, ekonomik Chinafrique ya da diplomatik Américafrique almıştır. Ve ne yazık ki Frankofoninin İngiliz dili karşısındaki gerilemesi hakkında ne söyleyebiliriz? Sayın Cumhurbaşkanı, Senato Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu ve Senatonun tamamı, Fransanın Afrika politikası üzerine yapılan bir tartışma sırasında, ilkbaharda sizi uyardı. Afrika vizyonumuzu ve Fransa ile ilişkilerini yeniden düşünmenin zamanı gelmedi mi? Bunu yapma niyetinizi defalarca ifade ettiniz... Dost bir kıta olan Afrikanın artık Fransayı anlamadığı ve Fransanın rolüne ve varlığına giderek daha fazla meydan okuduğu göz önüne alındığında, muhtemelen zamanı gelmiştir. Biz kendi payımıza, kıtanın bütününden yavaş yavaş kaybolmamıza razı değiliz. Françafriqueden sonra, Fransanın Afrikadan kaybolmasına mahkum muyuz?