Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransa'da Polise 'Telefon Hackleme' Yetkisi Verilmesi Tepki Çekti

Fransa Ulusal Meclisi, polis ve jandarmanın terör ve organize suç gibi durumlarda şüphelilerin dijital cihazlarından ses ve görüntü kaydı almasına ve konum bilgisini uzaktan almasına izin veren bir tasarıyı kabul etti. Bu karar, aktivistler ve bazı siyasetçiler tarafından eleştirildi. Bu yetkilerin kullanılması hakim kararı gerektirecek ve sadece ciddi suçlarla sınırlı olacak.

Yayın Tarihi: 07.07.2023 19:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Fransa'da Polise 'Telefon Hackleme' Yetkisi Verilmesi Tepki Çekti

Fransa'da Polis ve Jandarma'ya Geniş Yetkiler

Fransa Ulusal Meclisi, polis ve jandarmanın terör ve organize suç gibi durumlarda şüphelilerin dijital cihazlarından ses ve görüntü kaydı almasına ve konum bilgisini uzaktan almasına izin veren bir tasarıyı kabul etti. Bu geniş yetkiler, 'Adalet Yasası' olarak bilinen tasarının 3. maddesi ile verildi.

Tasarının Eleştirilmesi

Tasarı, aktivistler ve bazı siyasetçiler tarafından eleştirildi. Onlar, bu tür yetkilerin kötüye kullanılabileceğini ve özel hayata müdahale anlamına gelebileceğini belirtti. Ayrıca, dijital haklar grubu La Quadrature du Net, 'ciddi suç' tanımının net olmadığını ve bu yetkilerin aktivistler ve 'ciddi tehdit olmayan diğer gruplar' üzerinde baskı oluşturmak için kullanılabileceğini ifade etti.

Hakim Kararıyla Uygulanacak

Öte yandan, bu yetkilerin kullanılması hakim kararı gerektirecek ve gazeteciler, avukatlar ve 'diğer hassas meslekler' karşı kullanılamayacak. Ayrıca, bu tedbirler sadece ciddi suçlarla sınırlı olacak.