Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransa'da Polis Kurşunu Olayları: Ne Oluyor? Ne Bekleniyor?

Fransa'da 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından vurulmasının ardından başlayan olaylar 4 gündür devam ediyor. Sokak olaylarının engellenmesi için ülke genelinde toplu taşıma seferleri durduruldu. Bazı bölgelerdeki eğlence ve festivaller de iptal edildi. Göstericiler arasında çok sayıda genç ve çocuk olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Macron ise ailelere, 'Çocuklarınızı evde tutun' diye seslendi. 1 kişinin hayatını kaybettiği olaylarda gözaltı sayısı 1300'ü aşarken, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ülkede neden OHAL ilan edilmediği sorusuna yanıt verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, devam eden olaylar nedeniyle 2-4 Temmuz'da Almanya'ya yapacağı ziyareti erteledi.

Yayın Tarihi: 02.07.2023 00:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Fransa'da Polis Kurşunu Olayları: Ne Oluyor? Ne Bekleniyor?

Fransa'da Polis Kurşunu Olayları: Ne Oluyor? Ne Bekleniyor?

Fransa'da 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından vurulmasının ardından başlayan olaylar 4 gündür devam ediyor. Sokak olaylarının engellenmesi için ülke genelinde toplu taşıma seferleri durduruldu. Bazı bölgelerdeki eğlence ve festivaller de iptal edildi.

Göstericiler arasında çok sayıda genç ve çocuk olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Macron ise ailelere, 'Çocuklarınızı evde tutun' diye seslendi. 1 kişinin hayatını kaybettiği olaylarda gözaltı sayısı 1300'ü aşarken, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ülkede neden OHAL ilan edilmediği sorusuna yanıt verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, devam eden olaylar nedeniyle 2-4 Temmuz'da Almanya'ya yapacağı ziyareti erteledi. Peki, Fransa'daki polis kurşunu patlama noktası mı oldu? Yakıp yıkılan Paris'te neler oluyor? Fransa'da yanan ateş dalga dalga büyür mü? Paris'in ardından sömürgeci geçmişi olan batı başkentlerini neler bekliyor?

Cezayirli gazeteci Abdennour Toumi, Fransa'da yaşanan olayların perde arkasını A Haber'de şöyle anlattı: 'Aslında Fransa hükümeti için önemli bir durum bu. Aynı zamanda Fransa Cumhuriyeti için de bir prensip meselesi. Bu durum Fransa otoritesi için sosyal, toplum ve adalet konusunda zorlu bir süreç yaratan bir durum. Sadece otorite değil hükümet olsun, medya olsun, toplumun tüm kesimlerini etkileyen zorlu bir sürece sokan bir durum.

Ve bu sorun yaklaşık 30-40 yıldır süre geliyor. 2005'te örneğin aynı problemleri yaşıyorduk biz Fransa'da. Özellikle benzer isyanlar vardı. Buna 'isyan' diyorum çünkü söz konusu şeydi aslında bir isyan. Ve o zamanlarda da Fransa'nın La Baule dedikleri banliyö kısmında çıkan sıkıntılar, isyanlar vardı. Fransız hükümeti o günden itibaren her zaman yerel bir güvenlik sıkıntısı olarak görüyordu. Fakat hükümete göre bu sadece sosyal ve adelet sıkıntısı değildi. Bu aynı zamanda toplumun ve komşu ülkelerin farklı bir şekilde hissetikleri bir durumdu. Komşu ülkeler ve toplum da öfkeyle yaklaşıyordu bu duruma.

Yeni bir parametre ortaya çıktı ki bu krizle beraber çevrede oluşan bir sıkıntı değil, tamamen merkeze ulaşmış bir sıkıntı olsun. Protestorlar isyan ve yağmalar. Tüm bu durumlar merkeze doğru yerleşmeye başladı. Parsi'in, Marsilya'nın Liyon'un, Bordo ve Tunus'un merkezinde olan olaylar bunlar. Ve Fransa'da olan en büyük şehirlerden bahsediyorum sizlere. Sağ veya sol olsun politikalcılar, medya ve toplum artık kendi asıl yüzlerini göstermiş durumdalar ve ne yapacaklarını bilmiyorlar. Macron bununla uğraşamaya başladı. Fakat uzun dönemli bir sıkıntı olduğunun farkında değil ve krizin neler yaratabileceğini de tam olarak bilmiyor. Bunu belki sıradan bir sorun olarak görüyor. Ama aslında sorun daha farklı.

İÇ SAVAŞA YOL AÇACAK MI? BU OLAYLARIN DİĞER ÜLKELERE SIÇRAMA İHTİMALİ VAR MI? Şu an hala yerel düzeyde bir sıkıntı. Ama elbetteki komşu ülkelerde de sıkıntılar yaratacağı olası. Ve bu olayların aynı zamanda sınırları aştığını da biliyoruz. Belçika'da da sıkıntılar var. Belçika'da da küçük isyanlara yol açabilir. Çünkü bu insanlar özellikle genç insanlar. Kuzey Afrikalılar, Afrika Sahar Bölgesi'nden kökenli insanlar bu sıkıntıları yaşıyor. Adalet sıkıntısını yaşıyor. Bunlara göre, bu sıkıntının temel sorunu küçük düşürülmeleri aslında. Ve bu trajik olayların etkileri bence politikanın da dinamiklerini değiştirecek özellikle Fransa'da. Çünkü biliyorsunuz, Fransa'da Macron farklı boyutlarla bu durumla ilgilenmeye çalışıyor. Güvenlik kısmına bakarken kuvvetlerle ilgileniyor. Aynı zamanda farklı mekanizmalar ortaya koyuyor. Fakat toplum daha kaygılı bir durumda.'