Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

FIA, Araçların Birbirlerini Takip Etme Kabiliyetindeki Azalmayı Değerlendiriyor

Bazı sürücülerin mevcut nesil araçların birbirlerine yakın yarışmalarının önceki kurallar kadar zorlaştığı yönündeki şikâyetlerinin ardından, FIA'nın bu durumla ilgili olarak uyarıldığı ortaya çıktı. FIA'nın mevcut zemin etkili makinelerin performansına ilişkin analizi, 2023 araçlarının, araçların birbirlerinin arkasından yakın giderken yaşadıkları yere basma kuvveti kaybı açısından 2022 için elde edilen kazanımların %50'sini kaybettiğini gösteriyor. FIA'nın tek koltuklu araç direktörü Nikolas Tombazis, aero performansındaki düşüşün ne kadar önemli olduğunu açıkladı ve 2025 için çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 17:43
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

FIA, Araçların Birbirlerini Takip Etme Kabiliyetindeki Azalmayı Değerlendiriyor

Bazı Sürücülerin Şikayetleri

Bazı sürücülerin mevcut nesil araçların birbirlerine yakın yarışmalarının önceki kurallar kadar zorlaştığı yönündeki şikâyetlerinin ardından, FIA'nın bu durumla ilgili olarak uyarıldığı ortaya çıktı. Carlos Sainz'in geçen hafta sonu İtalya Grand Prix'sinin ardından otomobillerle yarışmanın giderek zorlaştığı yönündeki yorumları da bu şikayetleri destekliyor.

FIA'nın Analizi

FIA'nın mevcut zemin etkili makinelerin performansına ilişkin analizi, 2023 araçlarının, araçların birbirlerinin arkasından yakın giderken yaşadıkları yere basma kuvveti kaybı açısından 2022 için elde edilen kazanımların %50'sini kaybettiğini gösteriyor.

FIA'nın Değerlendirmesi

FIA, takımlara dayatılacak değişiklikler için artık çok geç olduğundan, 2025 için ince ayarları değerlendiriyor. FIA'nın tek koltuklu araç direktörü Nikolas Tombazis, aero performansındaki düşüşün ne kadar önemli olduğunu açıkladı ve 2025 için çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Takımların Endişeleri

Takımların halihazırda gelecek yılın araçları için çok fazla kaynak ayırmışken, FIA'nın 2024 için herhangi bir değişiklik yapmaya çalışmasının adil olmadığı düşünülüyor. Bu nedenle, Tombazis, 2025 yılı için uygun bir çözüm üzerinde çalışacaklarını ve sorunların çözüleceğini söylüyor.

DRS'nin Önemi

Önde gelen sürücüler, otomobillerin birbirlerini takip etme kabiliyetine zarar verdiği bilinen kirli hava akışını dışarı yönlendirme özelliğinin artmasına neden olan geliştirme yönlerinin etkisi hakkında endişelerini dile getirdi. Bu nedenle, DRS'nin daha da etkili hale getirilmesi gerektiği düşünülüyor.