Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Faiz niye 7,5 puan artırıldı?

Faiz niye 7,5 puan artırıldı? Siyaseten beklenmedik bir şekilde faiz oranı 7,5 puan birden artırıldı. Bu durumun arkasında KKM sorunu, döviz kaynakları ve enflasyon tahmininin yükseltilmesi gibi faktörler yer alıyor.

Yayın Tarihi: 28.08.2023 12:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Faiz niye 7,5 puan artırıldı?

Siyaseten Beklenmedik Faiz Artışı

Hemen herkes faizin en fazla 2.5 puan artırılacağını beklerken, hatta kimi tahminlerde bu orana bile çıkılmayacağı dile getiriliyorken, siyaseten de hiç artış olmasın isteniyorken faiz niye 7.5 puan birden artırıldı?

KKM Sorunu ve Döviz Kaynakları

Acaba kısa bir süre öncesine kadar yere göğe sığdıramadığımız gerçekte tam bir dolarizasyon olan ama adeta inadına “liralaşma” diye lanse etmeye çalıştığımız şu ucube KKM uygulamasından çıkış için atılan adımların faiz kararıyla bir ilgisi var mı?

Yabancı Kaynakların Etkisi

Yurtdışında döviz aradığımız bazı kaynaklar “Siz n’apıyorsunuz” demiş olabilir mi? Bu dövizle ne yatırım yapacaksınız, ne borç ödeyeceksiniz; bu dövizle KKM yükünü hafifletmeye çalışacaksınız. Onun için siz önce şu KKM belasını bir savuşturun, nasıl yaparsanız artık, sonra konuşalım...

KKM Kararının İşlemesi İçin Faizin Yükselmesi

KKM’yi, yükü bankalara yıkmak suretiyle yavaş yavaş eritmeye dönük amacın gerçekleşmesi için faizin yükselmesi gerekiyor. Hem bankaların TL mevduat faizlerini yükseltmelerini gerekli kılacak KKM adını atacaksınız; ama diğer yandan politika faizi ile mevduat faizi ve diğer faizler arasındaki makası çok açık tutmaya devam edeceksiniz.

Enflasyon Tahmininin Yükseltilmesi

PPK’nın geçen haftaki toplantısına ilişkin açıklamada dikkat çeken bir ifade yer aldı. Önceki açıklamalarda yıl sonu enflasyonuna pek değinilmezdi. Bu kez ise “Enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği” vurgulandı. Dolayısıyla artık Merkez Bankası’nın yıl sonu tahminini örtülü bir revizyonla yüzde 62’ye çıkardığını söylemek yanlış olmasa gerek.