Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Evrenin Genişlemesi ve Zamanın Yavaşlaması

Astronomlar uzak Evren'i ağır çekimde izledi ve bu, Einstein'ın bir asırdan uzun bir süre önce tahmin ettiği garip etkinin erken Evren'de ilk defa gözlemlendiğini işaret ediyor. Yeni gözlemler evrenin Büyük Patlama'dan hemen sonra beş kat daha yavaş bir işleyiş içinde olduğunu gösteriyor. Bilim insanları ilk kez erken evrenin aşırı yavaş hareket ettiğini gözlemleyerek Einstein'ın genişleyen evreninin gizemlerinden birini çözdüler.

Yayın Tarihi: 04.07.2023 21:22
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Evrenin Genişlemesi ve Zamanın Yavaşlaması

Astronomlar Uzak Evrenin Ağır Çekimde İzledi

Astronomlar uzak Evren'i ağır çekimde izledi ve bu, Einstein'ın bir asırdan uzun bir süre önce tahmin ettiği garip etkinin erken Evren'de ilk defa gözlemlendiğini işaret ediyor. Bilim insanları, Evren'in genişlemesinin zamanı uzatması nedeniyle, Evren yalnızca 1 milyar yaşındayken (şimdiki yaşının yaklaşık onda biriyken) olayların beş kat daha yavaş geliştiğini keşfetti.

Evrenin Genişlemesinde Ne Olur?

Genişleyen evrenin bir sonucu, ışığın kozmosta seyahat ettikçe gerilmesi ve dalga boyunun uzamasıdır. Etki, antik galaksilerin olduğundan daha kırmızı görünmesine veya kırmızıya kaymasına neden olur. Ancak zaman da esner; uzaktaki bir nesne saniyede bir defa yanıp sönerse, Evren'in genişlemesi, Dünya'ya ulaşana kadar parlamalar arasında bir saniyeden fazla geçmesini sağlar.

Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi ve Zaman Genişlemesi

Einstein'ın genel görelilik teorisine göre, eski kozmik olaylar, günümüzdeki kozmik olaylardan daha yavaş gerçekleşti. Zaman genişlemesi olarak bilinen etki, bilim insanlarının 1915'teki temel yerçekimi açıklamasında ortaya konduğu gibi, Evren'in genişlemesi tarafından yönlendirilir.

Yeni Gözlemler ve Einstein'ın Haklı Çıkması

Yeni gözlemler evrenin Büyük Patlama'dan hemen sonra beş kat daha yavaş bir işleyiş içinde olduğunu gösteriyor. Bilim insanları ilk kez erken evrenin aşırı yavaş hareket ettiğini gözlemleyerek Einstein'ın genişleyen evreninin gizemlerinden birini çözdüler. Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi, uzak ve dolayısıyla eski evrenin, günümüzden çok daha yavaş hareket ettiğini gözlemlememiz gerektiği anlamına geliyor. Bilim insanları şimdi kuasarları "saat" olarak kullanarak bu gizemi çözdüler.

Evrenin Hızlanan Genişlemesi ve Yeni Araştırma

Evrenin hızlanan genişlemesini keşfettiği için 2011'de Nobel fizik ödülünü paylaşan astronom Prof. Brian Schmidt, bilimin sürekli olarak teorilerin tahminlerini test ederek ilerlediğini söyledi. Yeni çalışmada kuasarlar kullanılarak evrenin yaşlandıkça hızlandığı doğrulandı. Bu sonuçlar Einstein'ın genişleyen evren resmini daha da doğrulamakla birlikte, uzak kuasarların zaman genişlemesini tespit etmede en iyi doğal araçlar olduğunu kanıtladı.