Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Evdeki Kireçlenmiş Ütüyü Temizlemenin Doğal Yöntemleri

Ütü, her ev hanımının en büyük yardımcılarından biridir. Fakat bakımsız ütüler zamanla kireç bağlar. Kireçlenen ürünlerin performansı düşer ve verimi azalır. Bu makalede evdeki kireçlenmiş ütüyü temizlemenin doğal yöntemleri anlatılmaktadır.

Yayın Tarihi: 03.08.2023 15:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Evdeki Kireçlenmiş Ütüyü Temizlemenin Doğal Yöntemleri

Her evde olmazsa olmazlardan biridir ütü.

Kırışık gömlek, tişört, pantolon ya da başka bir tekstil ürününü jilet gibi yapmak için ütü kullanılır. Bu yüzden her ev hanımının en büyük yardımcılarından biridir ütü. Fakat bakımsız ütüler zamanla kireç bağlar. Kireçlenen ürünlerin ise performansı düşer ve verimi azalır.

Bu noktada bazı ev hanımları kimyasal yöntemleri tercih etse de bu işin doğal yöntemleri var. Üstelik ütüye asla zarar vermiyor.

DEMİR TEPSİYE SICAK SU DÖKÜN VE ÜTÜ BASIN

Uzun yıllardır beyaz eşya ustası olarak hizmet veren Fatih Bank, ütüdeki kireci sökmek için demir, bakır ya da paslanmaz bir tepsiye ütünün demir kısmını geçmeyecek kadar kaynar su dökülmesini ve ütünün bu suya basılması gerektiğini söylüyor.

Fatih Bank'ın tarifine göre bir tepsiye az bir miktar kaynar su dökün. Ütüyü ise sıcak ve çalışır halde suya sokun. Ardından ise ütüden 'cos' sesi geldikten sonra kuru bir bez ya da havlunun üzerine sertçe vurun ve kirecin döküldüğünü görün. Sıcak suya giren kireç yumuşayacak ve kendini salacaktır.

NOT: Unutulmaması gereken önemli not şu: Suyun miktarı kesinlikle ütünün metal aksamını geçmemeli. Suyun ütünün deliklerinden girmesi yeterli.

LİMON VE SİRKEYİ DENEYİN!

Fakir.com.tr'de yer alan faydalı bir içerikte ise ütünün su haznesine limon tuzu ekleyip üzerine kaynar su ilave etmek gerektiği belirtildi. Böylece ütünün içerisindeki kireç doğal yöntem olan limon tuzu sayesinde sökülüp gidecektir.

Limon tuzunu deneyin. Ütünüzün modeli fark etmeksizin haznesine bir miktar limon tuzu ve kaynar su ilave edin. Ardından ütünüzü normal bir şekilde çalıştırarak buhar işlevi ile limon tuzunun gözeneklere ulaşmasını sağlayın. Böylece oluşan kireç tabakası kendini sökecektir.

Sirke kirece karşı birebir etkili. Eşit miktarda su ve sirkeyi ütünüzün haznesine boşaltın. Ardından yine ütünüzü çalıştırarak sirkenin gözeneklere ulaşmasını sağlayın. Bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra ütünüzün soğumasını bekleyin ve içinde kalan sirkeli suyu boşaltın. Bu işlemi belirli periyotlarla uygularsanız kireç oluşumunu da engelleyecektir.

Yukarıda sizler için önerdiğimiz doğal ürünler ile ütüden kireç sökme işlemlerini rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Ancak ütünüz hiç kireç tutsun istemiyorsanız mutlaka arıtma suyunu kullanmayı tercih etmeniz önerilir.