Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ev Tipi ve Endüstriyel Yoğurt Arasındaki Farklar

Ev tipi ve endüstriyel yoğurt arasında yapılan işlemlerde temelde bir farklılık yoktur. Yoğurdun güvenilirliği üretim koşullarına bağlıdır. Ev tipi yoğurtun daha sağlıklı olduğu algısı yaygındır.

Yayın Tarihi: 14.10.2023 15:37
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ev Tipi ve Endüstriyel Yoğurt Arasındaki Farklar

Yoğurt Üretimi ve Güvenilirlik

Ev tipi veya endüstriyel yoğurt arasında yapılan işlemlerde, dolayısıyla besin içeriğinde temelde bir farklılık bulunmuyor. Sanayi üretimi yoğurt yapımında sadece süt ve yoğurda dönüşümü sağlayan yararlı bakterilerden oluşan kültür (yoğurt mayası) kullanılıyor.

Yoğurdun güvenilirliğinin üretim koşullarına bağlı olduğuna dikkati çeken uzmanlar, kamuoyunda ev tipi ve endüstriyel yoğurtlarla ilgili 'güvenilir' ve 'güvenilmez' diye iki farklı algı oluşturulduğunu anlatıyor. Yoğurdun yapılacağı sütün sağlıklı hayvanlardan ve hijyen kurallarına uygun şekilde elde edilmesinin önemine vurgu yapılıyor. Sütün temin edildiği hayvanın bulaşıcı hastalıklara yakalanması, iyi yemlerle beslenmemesi ve sütün hijyen kurallarına aykırı şekilde elde edilmesi halinde hastalık yapıcı mikroorganizmaların süte geçebileceği belirtiliyor. Dolayısıyla bu koşullarda üretilen sütten elde edilecek yoğurt da güvenli olmaz. Her şey uygun olsa bile sağım sonunda çiğ süt, uygun koşullarda muhafaza edilmez ve nakli yapılmazsa insan sağlığına zararlı hale dönüşebilir.

Ev Tipi Yoğurt ve Algı

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, ev tipi yoğurtun daha sağlıklı olduğu şeklinde bir algı olduğuna işaret ediyor. Hangi hayvandan hangi koşullarda elde edildiği belli olmayan sokak sütlerinde hiçbir yasal denetim uygulanmadığını belirten Şireli, bu ürünlerin 'organik' denilerek daha pahalıya satıldığını ifade ediyor.

Şireli, sütten yoğurt yapılırken ev ortamında parmakla sıcaklık kontrolü yapıldığını ve el hijyenine dikkat edilmemesi halinde süte geçen mikroorganizmaların yoğurt üretimi boyunca hızla gelişip çoğalarak insan sağlığı için risk oluşturabileceğini belirtiyor.