Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Euclid Uzay Aracı ile Evrenin Gizemleri Çözülüyor

Avrupa Uzay Ajansı'nın Euclid uzay aracı, evrenin yüzde 95'ini oluşturan karanlık madde ve karanlık enerjinin uzay ve zaman boyunca bakıldığında görülenlerin nasıl etkilediğini keşfetmek için kullanılacak. Euclid, uzayın geniş alanlarını incelemek için tasarlandığından, tek tek kozmik yapılara derinlemesine bakmak yerine, 10 milyar ışık yılı kadar uzaktaki milyarlarca galaksiyi kapsayan üç boyutlu bir harita oluşturmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 01.07.2023 22:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Euclid Uzay Aracı ile Evrenin Gizemleri Çözülüyor

Evrenin Yalnızca Yüzde 5'i Görülebilen Maddelerden Oluşuyor

Evrenin yalnızca yüzde 5'i görülebilen maddelerden oluşuyor. Şimdi ise Avrupa Uzay Ajansı'nın Euclid uzay aracı, evrenin 10 milyar yıl öncesine kadar uzanan tarihini haritalama görevine yelken açtı. Uzay aracının çıkaracağı harita, evrenin yüzde 95'ini oluşturan karanlık madde ve karanlık enerjinin uzay ve zaman boyunca bakıldığında görülenlerin nasıl etkilediğini keşfetmek için kullanılacak.

Euclid Uzay Teleskobu: Evrenin Görünmeyen Yüzünü Keşfetmek İçin Tasarlanmış İlk Uzay Teleskobu

Euclid uzay teleskobu, Cape Canaveral, Fla. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen 2 binden fazla bilim insanının oluşturduğu Euclid Konsorsiyumu'nun yaklaşık yirmi yıllık planlama, geliştirme ve mühendislik çalışmalarının bir sonucu. NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda gözlemsel kozmolog ve Euclid görevinin ABD bilim lideri Jason Rhodes, 'Bu, karanlık enerji ve karanlık maddeyi araştırmak için tam anlamıyla tasarlanmış ilk uzay teleskobu. Evrenin görünmeyen yüzde 95'lik bir bölümünün hakkında çok fazla şey bilmediğimiz bir alan olması gerçekten şaşırtıcı' dedi.

Euclid'in Görevi ve Çalışma Süresi

Euclid uzay aracı, fırlatmanın ardından 2 tonluk bir ağırlıkla Dünya'dan 1,5 milyon km uzaklıktaki bir yörüngeye 30 günlük bir yolculuk yapacak. Burada altı yıl boyunca çalışarak NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'na katılacak ve uzak evrene bakacak. Euclid, uzayın geniş alanlarını incelemek için tasarlandığından, tek tek kozmik yapılara derinlemesine bakmak yerine, 10 milyar ışık yılı kadar uzaktaki milyarlarca galaksiyi kapsayan üç boyutlu bir harita oluşturmayı hedefliyor.