Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Euclid Teleskobu İlk Görüntülerini Gönderdi

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Euclid teleskobu ilk görüntülerini Dünya'ya gönderdi. Euclid teleskobu, evrenimizin karanlık tarafının haritasını çıkarmak için milyarlarca galaksiyi analiz etmeyi hedefliyor. Euclid'in görüntüleri, gözlemsel kozmoloji ve istatistiksel astronomi için yeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 18:47
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Euclid Teleskobu İlk Görüntülerini Gönderdi

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Euclid teleskobu ilk görüntülerini çok kısa bir süre önce Dünya'ya gönderdi.

Bu ufuk açıcı portreler kesinlikle büyüleyici olmakla birlikte, teleskobun beklendiği şekilde çalıştığını doğruluyor.

Euclid teleskobu ise insanlığın uzaya gönderdiği en önemli araçlardan birisi olacak ve gözünü milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksilere dikecek.

Euclid'in şu ana kadarki başarısı gerçekten heyecan verici çünkü temel amacı, yaklaşık 10 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan milyarlarca galaksiyi analiz ederek evrenimizin karanlık tarafının haritasını çıkarmaktır.

Euclid Yeni Bir Çağ Açıyor

Euclid yeni bir çağ açıyor Institut d'Astrophysique de Paris'te astronom ve Euclid Konsorsiyumu lideri olan Yannick Mellier yaptığı açıklamada, "Euclid'in görünür ve yakın kızılötesi araçları kullanılarak elde edilen olağanüstü ilk görüntüler, gözlemsel kozmoloji ve istatistiksel astronomi için yeni bir çağ açıyor. Fotoğraflar karanlık enerjinin doğasına yönelik arayışın başlangıcını işaret ediyorlar."

Euclid, 1 Temmuz tarihinde fırlatıldı ve şu sıralar Dünya'dan yaklaşık 1,6 milyon km uzakta süzülüyor. 28 Temmuz da ise Euclid, ikinci Lagrange noktası olarak bilinen noktada James Webb Uzay Teleskobu'na katıldı. Önümüzdeki birkaç ay boyunca bilim insanları, teleskobu test ederek daha da kalibre edecek.

Euclid'in Görüntüleri

Euclid üzerinde bulunan ve açılımı "Visible Instrument" olan VIS adlı bir araçla çekilen görüntülerde, kozmik ışınlar, parıltılı yıldızlar ve bulanık lekeler dikkat çekiyor. Yakın kızılötesi spektrometresi ve fotometresi olan NISP ise galaksileri kızılötesi ışıkta görüntüleyebiliyor ve galaksilerin uzaklığını ölçebiliyor.

Karanlık Enerji ve Karanlık Madde

Karanlık enerji ve karanlık madde, evrenimizin büyük bir kısmını oluşturan ancak tam olarak anlaşılamayan fenomenlerdir. Euclid'in amacı, karanlık enerji ve karanlık madde hakkında daha fazla bilgi edinerek evrenimizin hikayesini ortaya çıkarmaktır.