Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Eritre'deki gerginlik Almanya'ya sıçradı: 22 Alman polisi yaralandı

Almanya'da düzenlenen Eritre kültürel etkinliğinde çıkan olaylarda 22 Alman polisi yaralandı. Etkinlik, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki taraftarları tarafından basıldı. Protestocular polis ile çatıştı ve polis cop ve biber gazı kullanarak yanıt verdi. Festivalin devam etmesi mahkeme kararıyla sağlandı. Eritreliler, Avrupa'ya kaçan en büyük Afrikalı göçmen gruplarından birini oluşturuyor.

Yayın Tarihi: 10.07.2023 09:34
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Eritre'deki gerginlik Almanya'ya sıçradı: 22 Alman polisi yaralandı

Eritre'deki gerginlik Almanya'ya sıçradı: 22 Alman polisi yaralandı

Alman polisi, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki taraftarlarının düzenlediği iddia edilen kültürel etkinlikte çıkan olaylarda, en az 22 memurun yaralandığını ve onlarca kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

İddiaya göre etkinlik, Afwerki hükümeti tarafından kötü muamele gördüğü için Almanya'ya kaçan Eritreliler tarafından basıldı. Alman polisi, batıdaki Giessen kentinde düzenlenen Eritre kültürel etkinliğinde çıkan olaylarda en az 22 memurun yaralandığını ve onlarca kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Polis, Eritre'nin otokratik hükümdarına karşı çıkan grupların olay yerine zorla girmeye çalışırken şişelerin ve sis bombalarının atıldığını söyledi.

Frankfurt'un yaklaşık 50 kilometre kuzeyindeki kentte yaklaşık bin memur, TOMA ve helikopter konuşlandırıldı. Polis sözcüsü Christopher Pfaff, halkı operasyon devam ederken Giessen merkezinden uzak durmaya çağırdı.

Yetkililer, geçen yıl benzer bir karmaşa meydana geldikten sonra festivali yasaklamaya çalışmıştı, ancak mahkeme bu kararı bozmuştu.

AP'de yer alan habere göre etkinlik, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki'nin hükümetine yakın olduğu düşünülen bir grup tarafından düzenlendi. Afwerki hükümeti tarafından kötü muamele gördüklerini iddia eden on binlerce insan Eritre'den Avrupa'ya kaçmıştı.

Protestocular polise şişe ve taş attı. Polis cop ve biber gazı ile yanıt verdi.

Almanya'daki festivalde ortalık karıştı. Giessen kasabasında Eritre Kültür Festivali düzenlendi. Ancak polis ile katılımcılar karşı karşıya geldi. Festivalin, otoriter Eritre rejimi tarafından bir propaganda malzemesi olarak kullanılmasına tepki gösteren protestocular polisle çatıştı. Protestocular polise şişe ve taş attı. Araçlara hasar verdi. Polis, kalabalığı bastırmak için cop ve biber gazı kullandı. Saatlerce süren çatışmalar sonucu 26 polis yaralandı. 100den fazla kişi gözaltına alındı. Kasaba yetkilileri, geçen yıl benzer bir olayın patlak vermesinin ardından festivalin devam etmesini durdurmaya çalışmış ancak yerel mahkeme yasağı bozmuştu.

Eritreliler, Avrupa Birliği ülkelerine yerleşmek isteyen en büyük Afrikalı göçmen gruplarından birini oluşturuyor. Son yıllarda Almanya çok sayıda Eritreliye sığınma hakkı verdi. Sığınmacılıktan belediye başkanlığına... Suriyeli Ryyan Alshebl'ın Almanya'daki hikayesi