Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Engelliler İçin ÖTV Muafiyeti Nedir? Renault Captur Hibrit Modeli ÖTV Muafiyetli Alınabilir Mi?

Engelli vatandaşlar için özel olarak hazırlanmış otomobiller, ÖTV indirimli ya da ÖTV muafiyetli olarak satın alınabiliyor. Renault Captur hibrit modeli engelli raporuyla ÖTV muafiyetli olarak alınabiliyor.

Yayın Tarihi: 24.06.2023 23:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Engelliler İçin ÖTV Muafiyeti Nedir? Renault Captur Hibrit Modeli ÖTV Muafiyetli Alınabilir Mi?

ÖTV Muafiyeti Nedir?

ÖTV ya da Özel Tüketim Vergisi, çevre zararı bulunan ürünler için uygulanan özel bir vergi türü. Otomobillerde bu vergi türü, otomobil fiyatlarının artmasını sağlayan en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Buna karşın otomobil ihtiyacı bulunan ve yaşamı otomobille daha kolay hale gelebilecek olan engelli kesim için, özel bir uygulama bulunuyor. Bu durumda olan kişiler için ÖTV muafiyeti hakkı var.

Kimler ÖTV’siz Araç Alabiliyor?

Kanunla hakları gözetilen belirli bir kesim, ÖTV indirimli ya da ÖTV muafiyetli otomobil satın alabiliyor. Engelli vatandaşların yaşamlarının daha kolay hale gelebilmesi için, engelleri özelinde hazırlanmış özel otomobiller, ÖTV indirimli ya da ÖTV muafiyetli olarak satın alınabiliyor. Şehit yakınları ile gazilerimizin de ÖTV muafiyetli otomobil alma hakları bulunuyor.

Engelli Vatandaşlar İçin ÖTV Muafiyeti ve İndirimli Araç Alma Koşulları Nelerdir?

Engelli vatandaşlarımızın, % 40 ile % 90 arasında engelli raporları bulunması halinde ÖTV indirimli, % 90 ve üzeri engelli olmaları halindeyse doğrudan ÖTV Muafiyetli otomobil alma hakları bulunuyor. Bu indirim ve muafiyetlerden faydalanabilmek için, koşulları karşılamak ve engele göre özel otomobilleri satın almak gerekiyor. % 40 ile % 90 arası engelli vatandaşlarımız, kendileri için otomobil üreticileri tarafından özel olarak hazırlanmış otomobilleri, ÖTV ve KDV indirimli satın alabiliyorlar. % 90 ve üzerinde engeli olan vatandaşların otomobil satın alırken ÖTV ve KDV muafiyetleri hakkı bulunuyor.

Renault Captur Hibrit Modeli ÖTV Muafiyetli Alınabilir Mi?

Pek çok otomobil markası Hibrid modelleri piyasaya sürerken bu araçlar benzinli motora destek olan elektrik motoruyla yakıt tasarrufu sağlıyor. B segmenti SUV modelleri arasında yer alan Renault Captur hibrit modeli engelli raporuyla ÖTV muafiyetli olarak alınabiliyor. Renault Captur Touch Plus 1.3 donanımı başlangıç paketi olduğu için ÖTV muafiyetli olarak satılacak. Otomatik vitesli otomobilin Haziran 2023 liste satış fiyatı 899 bin TL olurken, ÖTV muafiyetli satış fiyatı 500 bin TL olarak açıklandı.