Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Enerji İçeceklerinin Sağlığa Zararları

Zihinsel ve fiziksel uyarıcı etkisi nedeniyle tüketilen enerji içecekleri yüksek miktarda kafein içerir. Şeker ve diğer uyarıcı bileşenlerle doldurulmuş bu içecekler, yapay tatlandırıcılar lehine oldukça konsantredir. Açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Canan Karatay, piyasadaki bu ürünlere de dikkat çekti. Zehir gibi olduklarını belirten Karatay, tüm enerji içeceklerinde bol miktarda mısır şurubu şekeri bulunduğunu ve diğer kimyasallarla dolu olduklarını ifade etti. Karatay, enerji içeceklerinin içindeki maddeler bağışıklık sistemini yok ediyor" diyen Karatay, bu sıvılar nedeniyle bağırsakların düzeninin bozulduğunu, beyin fonksiyonlarının bozulduğunu söyledi. Karatay'a göre birkaç saat etkisinde kalan o sahte, geçici mutluluk ve enerji insanı bağımlı bile yapıyor. Prof. Karatay, enerji içeceklerinin de kalbe ciddi zararlar verdiğini belirtti. Karaciğer yağlanmasına neden olan içeceklerin vücut direncini sıfıra indirdiğinin ve tüm hastalıklara kapı araladığının altını çizdi.

Yayın Tarihi: 05.08.2023 14:20
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Enerji İçeceklerinin Sağlığa Zararları

Enerji İçeceklerinin Sağlığa Zararları

Zihinsel ve fiziksel uyarıcı etkisi nedeniyle tüketilen enerji içecekleri yüksek miktarda kafein içerir. Şeker ve diğer uyarıcı bileşenlerle doldurulmuş bu içecekler, yapay tatlandırıcılar lehine oldukça konsantredir. Tüketildiğinde tokluk hissi veren enerji içecekleri aslında sağlığa oldukça zararlıdır.

Açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Canan Karatay, piyasadaki bu ürünlere de dikkat çekti. Zehir gibi olduklarını belirten Karatay, tüm enerji içeceklerinde bol miktarda mısır şurubu şekeri bulunduğunu ve diğer kimyasallarla dolu olduklarını ifade etti.

Karatay Uyardı: Zehri Saçıyor ve Bağımlı Yapıyor

Karatay, "Enerji içeceklerinin içindeki maddeler bağışıklık sistemini yok ediyor" diyen Karatay, bu sıvılar nedeniyle bağırsakların düzeninin bozulduğunu, beyin fonksiyonlarının bozulduğunu söyledi. Karatay'a göre birkaç saat etkisinde kalan o sahte, geçici mutluluk ve enerji insanı bağımlı bile yapıyor.

Prof. Karatay, enerji içeceklerinin de kalbe ciddi zararlar verdiğini belirtti. Karaciğer yağlanmasına neden olan içeceklerin vücut direncini sıfıra indirdiğinin ve tüm hastalıklara kapı araladığının altını çizdi. Öte yandan yüksek kafein içeriği nedeniyle kalp atışlarını hızlandırabilen enerji içecekleri tansiyonu yükseltebilir. Bu, özellikle kalp rahatsızlığı olan veya kalp sağlığı açısından risk altındaki kişilerde ani kalp sorunlarına neden olabilir.

Obezite Riskini Arttırıyor

Aşırı şeker içeren bu içecekler, sindirim sorunlarının ardından düzenli tüketildiğinde obezite riskini de artırabilmektedir. Böbrek fonksiyonlarında sorunlara neden olan enerji içeceklerinin aşırı tüketimi idrar miktarını arttırarak böbreklere ekstra yük oluşturabilir.

Halk TV'de yer alan habere göre; İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, özellikle sporcuların ve gençlerin sık sık tükettiği enerji içeceklerinin alkolden daha zararlı olduğunu söyledi.