Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Enerji Faturalarını Düşürmek İçin Uzmanlardan Öneriler

Geçtiğimiz aylarda enerji maddelerine gelen zamlar nedeniyle vatandaşlar faturalarını tedirginlikle bekliyor. Verimlilik uzmanları ise faturalarda gözle görülür fark görebilmek için bazı önerilerde bulunuyor. Yalıtımın faturaya etkisi, mutfakta doğal gaz kullanımında önlem almak, su ısıtmada tasarruf, düşük sıcaklık, sızıntıları gidermek, enerji verimliliği, soğuk su kullanımı, tam kapasite kullanımı, sıcak su tankı izolasyonu ve düzenli bakım gibi önlemler alarak enerji faturalarını düşürebilirsiniz.

Yayın Tarihi: 10.10.2023 15:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Enerji Faturalarını Düşürmek İçin Uzmanlardan Öneriler

Geçtiğimiz aylarda enerji maddelerine gelen zamlar nedeniyle vatandaşlar faturalarını tedirginlikle bekliyor. Verimlilik uzmanları ise faturalarda gözle görülür fark görebilmek için bazı önerilerde bulunuyor.

Yalıtımın Faturaya Etkisi

Uzmanlar, oturulan evde yalıtım sisteminin olması gerektiğine işaret ediyor. Binada yalıtım yoksa faturanın neredeyse yarısı ısı kaybı olarak yansıyor. Binada yalıtım bulunmuyorsa doğal gaz tüketiminin yarısının dışarıya gittiği aktarılıyor. Yalıtıma harcanan para kısa süre içinde amorti edilebiliyor.

Evinde yalıtımı olmayan vatandaşlar ise peteklerin arkalarına yalıtım malzemesi koyarak önlem alabilecek. Nalburlarda satılan oldukça uygun fiyatlı bu malzemeler sayesinde büyük tasarruf elde edebilirsiniz. Pencere ve kapı kenarlarına yalıtım süngerleri çekmek de faturaya etki ediyor.

Mutfakta Doğal Gaz Kullanımında Önlem Almak

Uzmanlar tarafından mutfakta doğal gaz tüketimini azaltmanın önemli bir yolu, yemeklerinizi kapaklı bir şekilde pişirmek olduğu belirlendi. Yemek pişirirken tencere veya tavayı kapağıyla kapatmak öneriliyor. Kapağı açık halde yemek pişirildiğinde, ısı ve buhar kaybı yaşanır. Bu da daha fazla doğal gaz tüketimine yol açar. Yemeklerinizi kapaklı pişirmek, sıcaklığın korunmasına yardımcı olur ve yemekler daha hızlı pişer. Sonuç olarak, daha az doğal gaz kullanılır ve fatura daha düşük olur.

Su Isıtmada Tasarruf

Su ısıtmaya yönelik kullanılan doğal gazdan da tasarruf elde etmek mümkün. Kişi başı harcanan su miktarını azaltarak hem sudan hem de doğal gazdan tasarruf elde etmek mümkün hale geliyor. Isınma ve su ısıtma konusunda çok daha fazla tasarruf etmek için her şeyi gerektiği kadar kullanmak uygun olacaktır.

Daha Kısa Duşlar: Duş süresini kısaltarak suyun ve doğal gazın tüketimini azaltabilirsiniz. Hızlı ve etkili duşlar, tasarruf sağlar.

Düşük Sıcaklık: Sıcak suyun sıcaklığını gereğinden fazla yükseltmek yerine sıcaklık ayarını kontrol ederek enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Sızıntıları Giderin: Sızdıran muslukları veya sızan sıcaksu borularını onarın. Sızıntılar, su ve doğal gazın gereksiz yere kaybına neden olabilir.

Enerji Verimliliği: Yeni bir su ısıtıcısı almayı düşünüyorsanız, enerji verimliliği olan bir model seçin. Bu, uzun vadede tasarruf sağlayabilir.

Soğuk Su Kullanımı: Sıcak suya ihtiyaç duymadığınız durumlarda soğuk su kullanın. Örneğin, elinizi yıkarken veya dişlerinizi fırçalarken sıcak su kullanmaktan kaçının.

Tam Kapasite Kullanımı: Çamaşır veya bulaşık makinesini çalıştırırken tam kapasiteyi kullanmaya çalışın. Birden fazla yarı dolu çalıştırmak yerine, tüm kapasiteyi kullanarak daha az doğal gaz tüketebilirsiniz.

Sıcak Su Tankı İzolasyonu: Sıcak su tankınızı izole ederek ısı kaybını azaltabilirsiniz. Bu, sıcak suyun daha uzun süre sıcak kalmasına yardımcı olur.

Düzenli Bakım: Su ısıtıcınızın düzenli bakımını yaptırarak verimliliğini artırabilirsiniz.