Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emeklilikte Yüksek Maaş Almanın 3 Formülü

Ekonomik çalkantılar ve döviz kurlarındaki artışlar, emeklilerin maaşlarını etkilemektedir. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, emekli maaşlarını yükseltmenin 3 formülünü açıkladı: prim ödemelerine dikkat, yüksek BAĞ-KUR primleri ve doğum ve askerlik borçlanmasına dikkat.

Yayın Tarihi: 05.09.2023 17:34
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Emeklilikte Yüksek Maaş Almanın 3 Formülü

İşte Emeklilikte Yüksek Maaş Almanın 3 Formülü

Ekonomik çalkantılar ve döviz kurlarındaki artışlar, emeklilerin maaşlarını etkilemektedir. Birçok emekli, aldıkları maaşın yetersiz olduğunu düşünerek maaşlarını artırmak için yeni yollar aramaktadır. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, emekli maaşlarını yükseltmenin 3 formülünü açıkladı.

1. Prim Ödemelerine Dikkat

Kaya, çalışma hayatında ödenen primlere dikkat çekmektedir. Eğer primlerinizin tamamı bankaya yatırılıyorsa, bunu sosyal güvenlik kurumuna bildirmeniz gerekmektedir. Eğer primlerinizin bir kısmı elden veriliyorsa, bu primler sosyal güvenlik kurumuna yatmadığı için emekli maaşınız eksik olacaktır.

2. Yüksek Bağ-Kur Primleri

Vergi mükellefi olan ve BAĞ-KUR primini ödeyen kişilerin emekli maaşlarına olumlu katkı sağlayabileceklerini belirten Kaya, BAĞ-KUR'lu olarak adlandırılan isteğe bağlı sigortalıların da primlerini yüksek ödemeleri gerektiğini ifade etmektedir.

3. Doğum ve Askerlik Borçlanmasına Dikkat

Kadınların doğum borçlanması, erkeklerin ise askerlik borçlanması yaparak emekli maaşlarını yükseltebileceklerini belirten Kaya, bu borçlanmaların emeklilik yaş ve yıl koşulları yerine getirilip prim gün sayısı yetmediğinde yapılması gerektiğini söylemektedir.

2000 yılı öncesinde bağlanan aylıkların oranlarının yüzde 75 olduğunu belirten Kaya, bu oranın zamanla düştüğünü ve aylıkların bağlanma oranının emekli maaşlarını etkilediğini ifade etmektedir.