Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emeklilikte Düzenleme: Prim Günleri Azalıyor, Erken Emeklilik İmkanı Doğuyor

Emeklilikte yaklaşık 1 milyondan fazla kişiyi etkileyecek önemli bir düzenleme geliyor. Bu düzenleme ile emeklilik tablosu değişecek ve prim günü yükümlülüğü daha önceki yıllara göre daha az olan kişiler için daha erken emeklilik imkanı doğacak. Düzenleme kapsamında Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlenecek. Böylece prim ödeme süresi kısaltılacak ve emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı azaltılacak. Özellikle Bağ-Kur'lu vatandaşların primleri düşürülecek. Bu da daha erken emeklilik şansı elde etmelerini sağlayacak.

Yayın Tarihi: 26.07.2023 16:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Emeklilikte Düzenleme: Prim Günleri Azalıyor, Erken Emeklilik İmkanı Doğuyor

Emeklilikte Yaklaşık 1 Milyon Kişiyi Etkileyecek Önemli Düzenleme

Emeklilikte yaklaşık 1 milyondan fazla kişiyi etkileyecek önemli bir düzenleme geliyor. Bu düzenleme ile emeklilik tablosu değişecek ve prim günü yükümlülüğü daha önceki yıllara göre daha az olan kişiler için daha erken emeklilik imkanı doğacak.

Prim Günleri Azalacak, Erken Emeklilik Şansı Artacak

Düzenleme kapsamında Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlenecek. Böylece prim ödeme süresi kısaltılacak ve emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı azaltılacak. Özellikle Bağ-Kur'lu vatandaşların primleri düşürülecek. Bu da daha erken emeklilik şansı elde etmelerini sağlayacak.

Esnafların Emeklilik Süresi Kısalacak

Bağ-Kur'lu vatandaşlar daha az prim ödeyerek emeklilik hakkını elde edebilecek ve emekli olma sürelerini kısaltabilecek. Meclis'e gelecek yeni torba yasa ile Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7200 güne inecek. Böylece 1800 gün kazanan Bağ-Kur'lular 5 yıl daha az prim ödeyebilecek. Bu düzenleme kapsamına göre EYT'lileri de ilgilendirecek. Yapılacak düzenlemeyle esnafların emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Esnaflar bu sayede 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecek.

Erken Emeklilik İmkanı ve Yüksek Emekli Aylığı

Prim düzenlemesiyle erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.

Emeklilik İçin Gerekli Prim Gün Sayısı Eşitlenecek

2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) süreyleydi. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

Emeklilik Prim Gün Sayıları

BAĞ-KUR'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayıları şu şekilde:

  • Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.
  • Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.

Türkiye'de Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyordu. Yapılacak düzenlemenin ardından SGK'lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesi yapacak.