Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emeklilik Yaş Sınırında Değişiklik: İşte Yeni Emeklilik Sistemi

Emeklilik yaş sınırında önemli bir değişiklik oldu. Milyonlarca kişi, erken emeklilik hayallerini gerçekleştirmek için sabırsızlıkla beklerken, emeklilik düzenlemesinde bir revizyon yapıldı. Ankara kulislerinden gelen son dakika bilgileri, emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş için umut ışığı oldu. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nde sona yaklaşıldı. Yeni emeklilik sistemi ile birlikte milyonlarca çalışana yüzde 30 destek ödemesi sunulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gelecek yıl uygulanacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne yönelik yeni düzenlemelerle ilgili sevindirici bir haberi duyurdu. Bu düzenleme, emeklilere hem ek gelir sağlayacak hem de erken emekliliği mümkün kılacak. Şu an Türkiye'de kamu emekliliği ve üçüncü basamak olarak bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulanıyor. Yeni modelle birlikte, sistemde bulunan fon miktarı artacak ve sisteme katılanların kalış süreleri uzayacak. İşverenin de destek sağlayacağı bir model benimseniyor. Devletin ise yüzde

Yayın Tarihi: 12.10.2023 15:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Emeklilik Yaş Sınırında Değişiklik: İşte Yeni Emeklilik Sistemi

Emeklilik Yaş Sınırında Değişiklik: İşte Yeni Emeklilik Sistemi

Emeklilik yaş sınırında önemli bir değişiklik oldu. Milyonlarca kişi, erken emeklilik hayallerini gerçekleştirmek için sabırsızlıkla beklerken, emeklilik düzenlemesinde bir revizyon yapıldı. Ankara kulislerinden gelen son dakika bilgileri, emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş için umut ışığı oldu.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nde sona yaklaşıldı. Yeni emeklilik sistemi ile birlikte milyonlarca çalışana yüzde 30 destek ödemesi sunulacak.

Emeklilikte Yaş Sınırı Değişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gelecek yıl uygulanacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne yönelik yeni düzenlemelerle ilgili sevindirici bir haberi duyurdu. Bu düzenleme, emeklilere hem ek gelir sağlayacak hem de erken emekliliği mümkün kılacak.

Sabah gazetesinin bildirdiğine göre, yeni düzenleme ile toplamda 200 milyarın üzerinde büyüklükte bir etki hedefleniyor. Orta Vadeli Program takvimi doğrultusunda, ikinci basamak emeklilik sistemi ile ilgili yasal düzenleme 2024'ün son çeyreğinde tamamlanacak. Otomatik katılım sistemi, işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşerek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kurulacak.

Milyonlarca Çalışana Yüzde 30 Destek Ödemesi Sağlanacak

Şu an Türkiye'de kamu emekliliği ve üçüncü basamak olarak bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulanıyor. Yeni modelle birlikte, sistemde bulunan fon miktarı artacak ve sisteme katılanların kalış süreleri uzayacak. İşverenin de destek sağlayacağı bir model benimseniyor.

Tamamlayıcı emeklilik, bireysel emeklilikten farklı olarak, şirket veya kurumların içinde çalışanlar için fonlar aracılığıyla oluşturulacak. BES'te olduğu gibi, çalışanın maaşından yüzde 3 kesinti yapılacak ve işveren aynı oranda katkıda bulunacak.

Devletin ise yüzde 30 katkı sağlaması öngörülüyor.

Kıdem Tazminatında Değişikliğe Gidilecek mi?

Çalışanların, işverenlerin ve devletin yapacakları nakdi katkılar, emeklilik yatırım fonlarına yönlendirilecek. Bu fonların seçimi ve birimler arasında dağılımı, çalışanların inisiyatifine bırakılacak. Birikimler, emeklilik yatırım fonları aracılığıyla değerlendirilecek ve çalışanlar, fon seçimini kendileri yapacak, elde edilen reel getiriye göre kazanç elde edecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenlemeyi içermiyor.