Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlamaları kapsamında kabul edilen kanunla, emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL'lik ikramiye verilmesi kararlaştırıldı.
Halihazırda emekli maaşı almasına rağmen sigortalı bir işte çalışmaya devam eden milyonlarca emekli, yapılacak 5 bin liralık ikramiye ödemesinden yararlanamayacak. Ayrıca Meclis'e gelen kanun teklifinin 10. maddesine göre, Ekim ayında tek bir gün bile sigortalı olarak çalışmış olan emekli vatandaşlar, 5 bin TL'lik ikramiye almaya hak kazanamayacak.
EMEKLİLERİN YARISI İKRAMİYE ALAMAYACAK
Türkiye'de EYT düzenlemesi ile birlikte emekli sayısının 15 milyon üzerine çıktığı belirtilirken, bu emeklilerin 8 milyonuna yakını aktif olarak bir işte çalışmaya devam ediyor. Bir başka deyişle, emekli ikramiyesi olarak sunulan uygulama yalnızca emeklilerin yarısı için geçerli olacak.
EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikramiye uygulaması için "15 Kasım tarihine kadar hesaplara yatacak" ifadelerini kullanırken, yetkililerden bu açıklamanın ardından tarih hakkında yeni bir detay paylaşılmadı. Buna karşın geçmiş yıllarda yapılan ikramiye ödemeleri hesaplandığında, emekliler için muhtemel tarih aralığı ortaya çıkmış durumda.
BU SIRALAMAYA GÖRE ÖDENECEK
2018 yılından beri Ramazan ve Kurban Bayramları'nda yapılan emekli ikramiye ödemelerine, bu yıl bir defaya mahsus olmak üzere eklenen uygulama için SGK uzmanlarına göre muhtemel tarih 6 - 10 Kasım tarihleri arasında oluşmakta. İkramiye ödemeleri ise SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı olmak üzere üç farklı kategoriye ayrılarak tarihlendirilecek. Geçmiş yıllarda yapılan ikramiye uygulamalarındaki gibi, sayıca en fazla olan grubu oluşturmaları nedeniyle ilk olarak SSK emeklilerine ödeme yapılması planlanıyor. Emeklilerin kimlik numaralarına göre yapılacak ödemelerin ardından, Bağ-Kur ve son olarak emekli sandığı için işlemler gerçekleştirilecek.