Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emekli Maaşları Yükselecek ve Geriye Dönük Paralar Alınacak

SGK, eksik maaş bildirilen emeklilere geriye dönük ödeme yapabileceklerini ve emekli aylıklarının yükseltilebileceğini bildirdi. EYT'li çalışanlar, maaş bordrolarını kontrol etmeli ve eksiklikler tespit edilirse tespit davası açmalıdır. Ayrıca, ücret eksik bildirilen hizmetlerden geriye dönük ödeme talep edilebilir.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 11:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Emekli Maaşları Yükselecek ve Geriye Dönük Paralar Alınacak

Hem emekli maaşları yükselecek hem geriye dönük paralar alınacak

SGK milyonlarca vatandaşa uyarı mesajı attı! Hemen maaş bordronuzu kontrol edin. Hem emekli maaşı yükselecek hem de geriye dönük paraları alabileceksiniz. İşte haberin detayları...

EYT'li çalışanların maaş bordrosunda eksiklikler tespit edildi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sorunlar bitmek bilmiyor. EYT ile emekli olan vatandaşları sevindirecek haber Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) geldi. SGK milyonlarca vatandaşa mesaj atarak uyardı. Çalışanların emekli olmasındaki en büyük etkenlerden birisi olan maaş bordronuzu hemen kontrol edin. EYT'li çalışanların maaş bordrosunda yer alan kazançları eksik girilerek, emekliliğinde düşük aylıkların esiri oldu. Alınan ücretin eksik bildirilmesi halinde geriye dönük farkları alabilir ve emekli aylığınızı yükseltebilirsiniz. İşte tüm detaylar...

Emeklilerin düşük aylık sorunu

Çalıştığı sıralarda maaşları eksik olarak bordroda bildirilen emekliler büyük mağduriyet yaşıyor. Bordroda yazılan düşük maaş sebebiyle, emekliliğinizde düşük aylıklar alabiliyorsunuz. EYT düzenlemesinden faydalanan 2 milyona yakın kişiye aylıklar bağlandı. Bordrosunda yanlışlık olanlar elini çabuk tutsun. Bu durumu yaşamamak adına maaş bordrolarınızı düzenli olarak kontrol edebilir ve ücreti eksik bildirilen hizmetlere tespit davası açılabilir. Davayı kazanmanız halinde geriye dönük ödemelerden de faydalanabilirsiniz. Emeklilik kapsamında 120 bin dosyada incelemeler devam ederken, eksik prim, tescil sorunu, mükerrer başvurular, bordo değişiklikleri, yanlış meslek kodları gibi daha birçok sorun bulunuyor. Prime göre düzenlenen aylıkların ise düşük olması alınan ücretle de bağlantılı. Ücretlerin bordroyla aynı olması gerekirken bazı durumlarda bordroya düşük maaş yazılabiliyor. Bordro üzerinden eksik kazanç bildirilmesi ya da prim kaçırılmasını kayıt dışılığın alt başlıklarında inceliyor. Ücretin düşük gösterilmesi halinde prim kaçırılması ve bordroya işçinin 15 gün çalışmış gibi gösterilmesi durumlarında ceza işlemleri uygulanıyor.

SGK'dan uyarı mesajı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kazancı bir önceki aya göre düşüş gösteren çalışanlara mesajla uyarıda bulunuyor. İşveren tarafından ücretin eksik bildirilmesi halinde ALO 170 numarasını arayarak şikayet oluşturabilirsiniz. Gerçeğe aykırı meslek kodu düzenleyene 1341 lira, geçersiz bordro düzenleyene 6 bin 707 lira, işe girişi bildirmeyene 26 bin 829 lira, kayıt ibraz etmeyene 161 bin lira ceza kesiliyor. Ayrıca eksik bildirilen primlerin de yatırılması gerekiyor. Başvurularda yurtdışı, doğum borçlanmasının eksik yapılması, Bağ-Kur tescili gibi sorunlar varsa SGK müdürlüklerine giderek, düzeltilmesi için bizzat uzmanlardan destek almakta yarar bulunuyor.