Emekli maaşı hakkında önemli karar: Haciz konulamaz.
Emeklileri ilgilendiren son dakika haberi geldi. Gelen haberde emeklilerin maaşlarına konulan haciz, tedbir, blokajların yasaya aykırı olduğu ve bu şekilde emeklilerin maaşından kesinti yapılamayacağına yer verildi. Emeklilerin çektikleri kredi, senetler ve yapılan taksitli borçlanmalar vergi ödemeleri başta olmak üzere hacizle karşı karşıya kalan emeklilerin CIMER SGK ve birçok kuruma şikayet yağıyor.
Emekliler, hacilerle karşı karşıya kaldıktan sonra ne yapacağını bilemezken hacizin kalkması ve paranın hesaba yatması isteniyor. Zaten düşük maaş alan emekliler, maaşlarına da haciz konunca ne yapacağını bilemedi. Ancak bu durum hukuka aykırI. Yüksek Yargı bu konuda önemli bir karara imza attı ve yaşam hakkı olarak değerlendirilen emekli yalıklarında bankaların bloke koymaya hakkı olmadığına yer verildi. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Kanunu'nun 93. Maddesine baktığımızda emeklilerin aylıklarına konulan haciz işlemleri ile ilgili, 'Sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez' maddesi var. Bu maddeye göre emekliler, dul ve yetim aylığı alanların maaşlarına nafaka borcu dışında herhangi bir borç için haciz konulamıyor.
HACİZ MAAŞA DEĞİL DİĞER ŞEYLERE GELİR
Emeklilerin maaşlarına yapılan haciz işlemleri hukuka uygun değil. Ancak bunun dışında ev, araba, arazi ve diğer taşınmazlara icra gelebiliyor.
İADE EDİLECEK
Emeklileri ilgilendiren önemli karar ise bugün geldi. Gelen kararda Yargıtay, icra müdürlükleri tarafından emeklilerin hesaplarına bloke konulması ya da doğrudan banka hesabından kesinti yapılmasının söz konusu. Bazı bankalar ise kredi sözleşmesi imzalatıyor ve emekli aylığını teminat olarak gösterip belirli miktarda kredi veriyor. Kredi ödemesinde sorun olması durumunda banka, emeklinin maaşından kesinti yapıyor. Bu kesintiler hukuka uygun değil. Kesinti olması durumunda emekliler, dava yoluna başvuru yaparak kesintileri bankadan geri alabilecek.
EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDAYSA
Eğer emekli maaşı net asgari ücretin altındaysa emeklinin aylığından nafaka dışında prim borcu için kesinti yapılması kanuna aykırı bulundu. Maaşın 1/4 oranında nafakayla birlikte prim kesintisi yapılması üzerine açılan davada mahkeme vatandaşı haklı buldu. Yargıtay ise emekli aylığı ile kişilere hayatlarını sürdürmeleri için güvence sağlandığı, kişinin yaşam hakkı olduğu ve bundan vazgeçilemeceğine dikkatleri çekerek kararı onayladı.
Yani uzun lafın kısası, emekli dul ve yetim aylıklarından nafaka hariç bir kesinti yapılması durumunda vatandaşlar, dava yolu ile kesintiyi bankadan alabilecek.