Emekli Aylıklarında Yüzde 25 Zam Kabul Edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, emekli aylıklarında artış öngören düzenleme, muhalefetin en düşük aylığın asgari ücret düzeyinde olması önerisine karşı AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oyları ile yüzde 25 olarak kabul edildi. Şimdi ise tüm gözler emeklilere seyyanen yapılması beklenen zam oranında. Konuya ilişkin gazetevatan.com’a önemli açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram, “Emeklilerimiz ve memur emeklilerimiz kendilerine yönelik zammı heyecanla bekliyor. Genel Kurul'daki teklifte ilk 7 madde kabul edildi. Bu maddelerin içerisinde memur emeklisine yapılacak zam da belli oldu” dedi.
Memur emeklisi için yüzde 25’lik zam oranının cepte olduğunu ifade eden Bayram, “Buna ek olacak mı, seyyanen zam verilecek mi? Gözler şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da. Bu kapsamda Cumhur İttifakı'nın ortağı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 8 bin liralık seyyanen zammın tüm emeklilere uygulanması gerektiği yönünde bir açıklaması var” ifadelerini kullandı. Seyyanen zammın bazı handikapları olduğunu dile getiren Bayram, “5 bin lira bir kök maaş alan Bağ-Kur tarım işçisinin 8 bin liralık seyyanen zamla maaşı 13 bin liraya yükselmiş olacak. Bu da yüzde 160'lık bir artış demek. 20 bin lira maaş alan bir emekliye yapılan 8 bin liralık bir seyyanen zam demek yüzde 40 oluyor. Bu ücretlerde bir orantısızlık doğurabilir. Sigorta primini az ödeyen kişilerle neredeyse maaş eşitlenmesi söz konusu olur. Bu da vatandaşı ‘zaten emekli olunca aynı maaşı alacağım, o yüzden yüksek sigorta ödemeye gerek yok’ gibi bir düşünceye itebilir” şeklinde konuştu.
Ekonomist Muhammet Bayram, “Bu kapsamda 8 bin liralık seyyanen zam değil de, daha makul bir seyyanen zam yapılması gündemde” diyerek, şu ifadeleri kullandı: “Benim tahminin yüzde 25'lik tutar üzerine, bir maaş daha verilmesi. Yani emeklilerimiz yılda 12 maaş değil de 13 maaş alabilirler. Ya da seyyanen zam miktarının daha az bir tutarda uygulanması durumu olabilir. Burada tabii emeklilerimiz aldığı ek ödeme tutarları da var. Bu sürecin bugün itibarıyla tamamlanması bekliyoruz.”
Öte yandan emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin aylıkları ise yüzde 25 oranında zam yapılacak. Ancak yüzde 25’lik zam daha önce 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığına uygulanmayacak. Genel Kurul’da dün teklifin görüşmelerine geçilmeden önce İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, MHP liderinin açıklamalarını hatırlatarak, “Muhterem genel kamu çalışanlarına verilmesi planlanan 8.077 lira ilave ek ödemenin emekliliğe de yansıyacak şekilde taban aylığa uygulanması gerektiğini ifade etmişlerdir. Bu öneriye yürekten katılıyoruz. MHP Grubu Genel Kurul görüşmelerinde bu yönde bir değişiklik önergesi verirse tereddütsüz destekleyeceğiz” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, “Toplumda gördüğümüz kadarıyla emeklilerimizin aylıklarında yapılan bu zam miktarı da yeterli bulunmamıştır, Sayın Genel Başkanımız da grup toplantısı konuşmasında ilk olarak ‘Memur maaşlarına ilavesi planlanan 8.077 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir’ demiştir. Elbette Hükûmet, Hükûmet yetkilileri, ilgili bakanlıklarla gerekli çalışmalar yapılacaktır, mütalaa edilecektir. Bütçe imkânları ve genel ekonomik çerçeve içerisinde bu dile getirilen görüşlerimiz de mutlaka dikkate alınacaktır. Biz de MHP Grubu olarak Sayın Genel Başkanımızın bu görüşleri doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül ise, “Genel Kurulumuzun iradesine sunulacak kanun teklifimizle birlikte en düşük memur maaşını 22.017 liraya yükseltiyoruz. Yine, ortalama memur maaşını 25.015 lira yapıyoruz. Kamu görevlilerimize 8.077 lira seyyanen zam getiriyoruz. Yine, konut kiralarına yapılacak zam oranının yüzde 25 olarak belirlenmesi, yüzde 25 oranından fazla olmaması şeklinde bir düzenlemeyi Genel Kurulun iradesine sunuyoruz” açıklamasını yaptı.