Elon Musk’ın olaylı bir şekilde satın aldığı Twitter, son bir yılda sayısız değişiklik yaşadı.
Yeni adı X olan platform tüm bunlar yaşanırken güvenlik problemleriyle de pek çok uzmanın dikkatini çekti.
Sık sık teknoloji endüstrisinden uzmanlar platformun eski güvenilirliğini kaybettiğini söylese de yeni adıyla X, gerçek sınavını özellikle kriz zamanlarında veriyor ve pek çok araştırmacıya göre de bu sınavlarda hiç de başarılı olamıyor.
Araştırmacılar, son olarak İsrail’deki saldırıyla ilgili paylaşımların, yanlış bilgiye ve çatışmalara neden olduğunu belirtirken, sosyal medya sitesinin kriz zamanlarında nasıl güvenilmez bir kaynağa dönüştüğünü ortaya çıkardı.
ESKİ GÖRÜNTÜLER YENİYMİŞ GİBİ KULLANILIYOR
Platformda yayınlanan gönderilerin doğrulanmamış olması dikkat çekti. Gönderilerin çoğunda, eski silahlı çatışma görüntüleri yeniden kullanılıyor ve yeniymiş gibi gösteriyor. Ayrıca mavi onay işaretleri taşıyan anonim hesaplar tarafından da paylaşımlar yayınlandı.
Örneğin X’te paylaşılan gönderilerin birinde, “ABD, İsrail’e 8 milyar dolar değerinde askeri yardım gönderiyor” diye yazıldı. Ancak ABD hükümetinin internet sitesinde şimdiye kadar böyle bir açıklama yer almadı. Çevrimiçi yayınlanan haberlerin doğruluğunu teyit eden bir araştırmacı, gönderide yer alan görselin, temmuz ayında Ukrayna’ya mali yardım ilan eden Beyaz Saray açıklamasının kopyalandığını ortaya çıkardı. Ancak bu yanlış iddia platformdaki en az 1.400 gönderide tekrarlandı.
Bir başka gönderide de İran, Irak ve Ürdün hükümetlerinden Hamas’a katılmak için geçiş izni istendiği iddia edildi. Kanıtlanmamış bu iddia ise 2,5 milyon görüntüleme topladı ve hatta komplo teorileri yayan aşırı sağcı bir web sitesi olan The Gateway Pundit tarafından yayınlanan ve kanıtlanmamış iddiayı ele alan bir makale aracılığıyla Facebook’ta da yayıldı.
TÜM YÜK KULLANICILARDA
Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’nin CEO’su Imran Ahmed, X’in bu açıklamasıyla sorunun çözümünü kullanıcıların sırtına yüklediğini söyledi.
Ahmed, yalanların viral hale gelip yayılmasıyla hem yaşanan sorunla ilgili yanlış bir resim oluştuğunu hem de daha fazla şiddetin ortaya çıktığını söyledi. Ahmed, “Yalanlar nefretin temelini oluşturuyor. Bu yalanların gerçek dünyadaki sonuçları sokaklarda şiddet, masumların incinmesi ve potansiyel olarak hayatların kaybedilmesidir; çünkü bu görüntü ve videolardan bazıları mümkün olan en aşırı tepkileri uyandırmak için tasarlandı” dedi.
İLK SINAVIYDI, BAŞARISIZ OLDU
Komplo teorisi araştırmacısı Mike Rothschild ise İsrail’e yapılan saldırı haberlerinin Elon Musk’ın Twitter’ının ilk gerçek sınavı olduğunu ve olağanüstü bir şekilde başarısız olduğunu söyledi.
Rothschild, “Artık neyin gerçek, neyin söylenti, neyin komplo teorisi, neyin trolleme olduğunu söylemek neredeyse imkansız. Musk’ın değişiklikleri X’i kriz zamanlarında işe yaramaz hale getirmekle kalmadı. Durumu daha da kötüleştirdi” dedi.
Araştırmacılar, Ekim 2022’de artık Musk’ın olan X’in içerik güvenliği politikalarında değişiklikler yaptığını ve sonuçlarının bu jeopolitik kriz anında açıkça ortaya çıktığını söyledi.
Geçtiğimiz yıl şirket, platformun kurallarını gevşetmiş ve hatta ekibi genişleteceğini söyledikten sonra güvenlikten sorumlu çalışanlarını işten çıkarmış, bir zamanlar yasaklanmış hesapları yeniden etkinleştirmiş ve insanların sosyal ağda onay işaretini almak için ödeme yapmasına izin vermişti.