Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Elon Musk Mars Otobüsünden Umutlu: SpaceX Starship İkinci Test Uçuşunda Yörüngeye Ulaşma Konusunda Şanslı

SpaceX CEO'su Elon Musk, Starship aracının ikinci test uçuşunda yörüngeye ulaşma konusunda 'yeterince şansı' olduğunu söyledi. Musk, bu test uçuşunda farklı bir yöntem olan 'hot-staging'i deneyeceklerini belirtti. Starship'in insanları Mars'a ve NASA astronotlarını Ay'a götürme planları nedeniyle büyük önem taşıdığı ancak henüz yörüngeye ulaşmayı başaramadığı biliniyor.

Yayın Tarihi: 07.10.2023 04:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Elon Musk Mars Otobüsünden Umutlu: SpaceX Starship İkinci Test Uçuşunda Yörüngeye Ulaşma Konusunda Şanslı

Bu yöntemi ilk defa deniyoruz

SpaceX CEO'su Elon Musk yaptığı açıklamada şirketin Starship aracının ikinci test uçuşunda yörüngeye ulaşma konusunda 'yeterince şansı' olduğunu söyledi. Musk, 'hot-staging' adı verilen ilk defa uygulayacakları bir yöntemi Starship'te test edeceklerini söyledi.

Farklı bir yöntem kullanılacak

SpaceX'in mega roketi Starship, aylar önce yapılan denemede başarıyla kalkış yapmış, ancak dakikalar sonra infilak etmişti. Musk, 'Motorlar çalışır ve gemi hot-staging sırasında infilak etmezse, o zaman yörüngeye ulaşma konusunda yeterince şansımız olduğunu düşünüyorum' diye ekledi.

Starship'in önemi

SpaceX'in en güçlü roketi olan Starship, Musk'ın insanları Mars'a götürme ve NASA astronotlarını Ay'a götürme planları nedeniyle büyük önem taşıyor. Ancak henüz yörüngeye ulaşmayı başaramadı. SpaceX, Starship uzay aracını ilk kez Nisan ayında yörüngeye ulaştırmayı denemişti, ancak dört dakika kadar yükseldikten sonra motorlarının ateş alması sonucu infilak etmişti.

Yeniden tasarlanan ayırma sistemi

Starship projesi kapsamında uzaya gönderilecek roketin iki parçası için yeniden tasarlanmış bir ayırma sisteminin bir sonraki test uçuşunda kullanılacağını ifade eden Musk, bu sistemin projeye yönelik en büyük riski oluşturduğunu belirtti.