Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

El Nino ve Türkiye: İklim Değişikliği ve Tehlikeleri

Kavurucu sıcaklar yurdumuzda etkisini günden güne artırıyor. El Nino olarak adlandırılan Pasifik Okyanusu yüzey suları sıcaklığındaki değişkenlikler tüm dünyayı olumsuz etkileyebilir. Bu durum tarım, su kaynakları ve iklim olayları üzerinde tehdit oluşturur. El Nino kaynaklı sıcaklık artışı şiddetli yağışlar, kuraklık, su baskınları ve orman yangınlarını tetikleyebilir. Bu durumda sel ve taşkın tehlikesi artar. Su kaynaklarının korunması ve tasarruflu su kullanımı önemlidir. Tarımda su tasarrufu sağlanmalı ve doğal yaşam korunmalıdır.

Yayın Tarihi: 25.07.2023 15:37
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

El Nino ve Türkiye: İklim Değişikliği ve Tehlikeleri

Kavurucu Sıcaklar ve El Nino

Kavurucu sıcaklar yurdumuzda etkisini günden güne artırıyor. Bir sıcak hava dalgası derken ikincisi için uyarılar veriliyor. Ancak bunlardan en tehlikelisi karşımızda olabilir. TTKD bilim danışmanı hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, El Nino’ olarak adlandırılan Pasifik Okyanusu yüzey suları sıcaklığındaki değişkenlikler nedeniyle oluşan birbirinin zıttı karmaşık hava modellerinin tüm dünyayı farklı şekilde olumsuz etkilediğini açıkladı.

Doğa Kullanımının Olumsuz Etkileri

Son yıllarda insanların doğa kullanımındaki bütün olumsuz etkilerin, tarımda verimlilik ve büyüme oranları üzerinde önemli tehdit oluşturduğunu belirten Kesici, “Üreticilerin ve ekonominin kayıpları, kuraklık veya sel gibi aşırı iklim olaylarına bağlı olarak gün geçtikçe artmaktadır. Zorlaşan bu koşullar, gıda güvenliği riski oluşturmaktadır.

El Nino ve Yağışlar

El Nino kaynaklı sıcaklığın aşırı artışının, şiddetli yağışlar, kuraklık, su baskınları, orman yangınlarında artışa yol açabileceğini söyleyen Dr. Kesici, “Ülkemizde bu yıl yağışlar, bahar sonu ve yaz başlangıcında daha fazla ve karasız bir şekilde etkili olmaktadır. El Nino etkisi haziran içerisinde bilhassa İç Anadolu'nun belirli kesimlerinde uzun süren kararsız yağışlarla görüldü.

İklim Değişikliği ve Kuraklık

Hava sıcaklığının normalin üzerinde 1-2 derece artmasının daha sıcak atmosfer ve daha fazla nem tutumuna neden olacağını anlatan Dr. Kesici, “Bu da sel riskini artıran daha yoğun yağışlara neden olabilir. Ayrıca buharlaşmayı artırarak daha yoğun kuraklıklara yol açar. Bütün bu öngörüler ışığında, 1,5 ve 2 derece arasında 0,5 derecenin hayati öneme sahip olduğu ortaya çıkıyor.

El Nino ve Sel Tehlikesi

El Nino'nun sel ve taşkın tehlikesi olduğunu belirten Dr. Kesici, şu önerileri sundu: “Aşırı yağış olasılığı yüksek olan alanlar belirlenip su akış yatağı üzerindeki engeller kaldırılmalıdır. Mutlaka bu konuda erken uyarı sistemleri sayısı artırılmalıdır. Su kalitesinin iyileştirilmesi, kullanılabilir su miktarının artırılması ile koruma ve kullanma dengesinin sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.

Tarımda Su Tasarrufu

Yağmur toplayan bitki örtüsünün tahrip edilmemesi gerektiğini de söyleyen Dr. Kesici, “Sünger kentler, alanlar yaratılmalı, bunun için yatay mimari, betonlaşma, asfaltlaşma artışı engellenmeli. Havada nemi tutacak, artıracak ağaçlık, makilik alanlar artırılmalıdır. 'Çok su çok ürün demek değildir' bilinci çiftçilerde sağlanmalıdır.