Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ekonomistlerden 'TL Mevduatına Geçiş' Süreci Yorumu

Yeni ekonomi yönetimi KKM'den kademeli çıkış için işlemleri başlattı. Ancak KKM’den beklenen çıkış şimdilik istenildiği düzeyde değil. Ekonomistler enflasyonla KKM’nin hazineye yükünün kısa vadede hafiflemeyeceğini söylüyor. Ekonomist Alaattin Aktaş, bu tempoda ki bir gerilemenin KKM'nin yükünü azaltmayacağını belirtti. Aktaş, Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkılması için atılan bir dizi adımı değerlendirerek, yüksek enflasyon ortamında KKM’de çözülmenin zor olduğuna işaret etti.

Yayın Tarihi: 15.09.2023 16:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ekonomistlerden 'TL Mevduatına Geçiş' Süreci Yorumu

Ekonomistlerden 'TL mevduatına geçiş' süreci yorumu: Bu enflasyonla KKM'de çözülme zor

Yeni ekonomi yönetimi KKM'den kademeli çıkış için işlemleri başlattı. Ancak KKM’den beklenen çıkış şimdilik istenildiği düzeyde değil. Ekonomistler enflasyonla KKM’nin hazineye yükünün kısa vadede hafiflemeyeceğini söylüyor. “Bankaların KKM’den gelecek mevduata yüzde 50 dolayında faiz verdiği bir dönemde resmi enflasyon beklentisi yüzde 65, o da bu düzeyde kalınabilirse’’ diyen Aktaş ‘’Vatandaşın KKM’den çıkıp TL mevduatı tercih etmesi için faizin çok daha yukarılarda oluşması gerekiyor’’ dedi.

Yeni ekonomi yönetimi Korumalı Mevduat Mevduat’tan kademeli çıkış için işlemleri başlattı. Ancak KKM’den beklenen çıkış şimdilik istenildiği düzeyde değil. Ekonomistler mevcut enflasyonla KKM’nin hazineye yükünün kısa vadede hafiflemeyeceğini söylüyor. “Bankaların KKM’den gelecek mevduata yüzde 45-50 dolayında faiz verdiği bir dönemde resmi enflasyon beklentisi yüzde 65, o da bu düzeyde kalınabilirse’’ diyen Aktaş ‘’Vatandaşın KKM’den çıkıp TL mevduatı tercih etmesi için faizin çok daha yukarılarda oluşması gerekiyor’’ dedi.

Kur Korumalı Mevduat hesapları hakkında açıklamalarda bulunan Ekonomist Alaattin Aktaş, bu tempoda ki bir gerilemenin KKM'nin yükünü azaltmayacağını belirtti. Aktaş, Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkılması için atılan bir dizi adımı değerlendirerek, yüksek enflasyon ortamında KKM’de çözülmenin zor olduğuna işaret etti.

Aktaş, “Bu enflasyonla çözülme zor” diyerek yazısında şunları kaydetti: “Bankaların KKM’den gelecek mevduata yüzde 45-50 dolayında faiz verdiği bir dönemde resmi enflasyon beklentisi yüzde 65, o da bu düzeyde kalınabilirse… Gerçi enflasyon tahmini bu yıl sonu için, verilen faiz önümüzdeki bir yıl için, yani zaman farklılığı var, ancak hesap pek böyle yapılıyor ve bu iki oran kıyaslanıyor.

‘FAİZLERİN DAHA YÜKSEK OLMASI LAZIM’

Aslında en doğru hesaplama tabii ki vade süresiyle o dönemde oluşabilecek enflasyonu kıyaslamak… Önümüzdeki üç ayda yüzde en iyi ihtimalle 12-15 arası bir enflasyon bekleniyor. Yıllık faizin yüzde 50 olması bile üç ay için bu enflasyonu karşılamıyor. Kaldı ki o faizde bir de stopaj kesintisi var. Bu yüzden vatandaşın KKM’den çıkıp TL mevduatı tercih etmesi için faizin çok daha yukarılarda oluşması gerekiyor.

Olur mu, bankalar daha yüksek faiz verir mi? Bankalar KKM’deki çözülme oranına ve cezai yaptırım sayılabilecek borçlanma kağıdı almanın mı, yüksek faiz vermenin mi hangisinin daha zararlarına olacağına bakıp karar verecek.