Ekonomistler Merkez'in olası 'dolar' planını açıkladı: Enflasyona endeksli 'süper bono' gelebilir
Merkez, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22.3’ten yüzde 58’e yükseltti. Enflasyon tahmini 2.6 katına çıkarıldı. Yüzde 8,8 olan 2024 beklentisi yüzde 33’e, yüzde 5 olan 2025 beklentisi yüzde 15’e yükseltildi. Bu tablo karşısında tasarruf sahiplerinin dövize yöneldiği belirtiliyor.
MB'nin durumu kontrol etmek için alacağı olası kararları değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Aslanoğlu dövize gidişi durdurmak için ‘süper bono’ gelebileceği söyledi.
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'BANKALAR BUNU KARŞILAYACAKSA KREDİ FAZİLERİ YÜKSELTİLMELİ'Aslanoğlu “Mevduat faizlerine ikame edecek Türk Lirası tasarrufları cazip kılacak bir enstrümana ihtiyaç var. Tasarruf sahibine beklenen enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlayacak bir enstrüman muhtemelen gelecek diye düşünüyorum. Dolayısıyla enflasyona endeksli bir takım mevduatlar olabilir. Bunun yükünün kime kalacağı önemli. KKM’de olduğu gibi bankalar bunu karşılayacaksa o zaman kredi faizlerini de çok çok daha yükseltmeleri gerekir. Bu yük Hazine’ye kalacaksa o da bir başka sorun anlamına gelir. Süper bono tarafı daha gerçekçi geliyor. Enflasyon aşağı dönene kadar dövize yönelimi engellemeye yönelik 3-6 aylık bir süper bono adımı biraz daha gerçekçi olabilir” dedi.
'AYLIK ENFLASYON ÇİFT HANE GELEBİLİR'Enflasyona ilişkin de konuşan Aslanoğlu şunları söyledi: “Temmuz ayı enflasyonu tarihi yüksek seviyede gelecek. Çift taneli olabilir. Yüzde 10-11 gibi bir rakam gelebileceğini düşünüyorum. Yıllık enflasyon ise yüzde 50’lere yaklaşabilir. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini gerçekçi ama ben biraz yılsonu için daha yukarılarda yüzde 60’larda dengeleneceğini zannediyorum. Merkez Bankası aslında yüzde 58'i biraz orta noktası olarak da alıyor. O patikaya bakarsak Merkez Bankası da bunun üzerinde olabileceğini öngörüyor. Ben o öngörünün de üzerinde olacağını düşünüyorum. Enflasyonist dinamikleri güçlendiren faktörlerle beraber gelecek yıl temmuza kadar baz etkisi terse çalışacak. Eğer her şey yolunda giderse 2024 Temmuz'da tekrar düşüş görürüz. Önümüzdeki 9-10 ay enflasyon önce yükselip sonra o yüksek patikada salındığı şekilde gidecek. Arkasından ise baz etkisiyle ve güçlü bir politika çerçevesi oluşursa düşüş göreceğiz.Politika faizinin mutlaka devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum ama bugünkü politika da yeni gelecek enstrümanlarla enflasyonun çıkacağı yüzde 60’lar seviyesinde kalması sağlanacaktır. Enflasyonda görülen yüzde 60 seviyesinin tekrar yüzde 30’lara dönmesi için ise daha sıkı adımlara ihtiyaç olacaktır.”