Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ehliyet Değişimi İçin Yapılması Gerekenler

Trafiğe çıkan sürücülerin ehliyetlerini güncel tutması gerekiyor. Süresi geçmiş ehliyetler için yeni bir uyarı yapıldı. Uyarıyla birlikte vatandaşlar süresi geçmiş ehliyetlerini 15 TL masrafla yetkili kurumlardan değiştirmek zorunda. Ehliyet değişimi için randevu alınması gerekiyor. Gerekli belgelerin yanı sıra ücretlerle ilgili ayrıntılı bilgi 'randevu.nvi.gov.tr' adresinden öğrenilebilir. Eski tip ehliyetlerini 31 Aralık 2024 tarihine kadar yenilemeyen sürücülere para cezası uygulanacak.

Yayın Tarihi: 13.09.2023 16:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ehliyet Değişimi İçin Yapılması Gerekenler

Trafiğe çıkan sürücülerin ehliyetlerini güncel tutması gerekiyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, süresi geçmiş ehliyetler için yeni bir uyarı yapıldı. Uyarıyla birlikte vatandaşlar süresi geçmiş ehliyetlerini 15 TL masrafla yetkili kurumlardan değiştirmek zorunda. Bu değişimi gerçekleştirmeyen vatandaşlara ise trafikte yakalanmaları koşulunda büyük cezaların verileceği bilgisi paylaşıldı, işte araç sahiplerinin bilmesi gereken detaylar.

Randevu Almak Gerekli

Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, 'ALO 199 Mobil Uygulama' veya 'nvi.gov.tr' adresinden randevu alınabileceği belirtilerek ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacağı vurgulandı. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleri olduğu belirtilerek başvuruların istenilen bir nüfus müdürlüğüne yapılabileceği bildirildi. Müracaat sonrası İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce basılan sürücü belgeleri, PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırıldığı aktarıldı.

Gerekli Belgeler Neler?

Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
Eski sürücü belgesi
Sürücü sağlık raporu
Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)
13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payının yatırılması
Ücretler ile ilgili ayrıntılı bilgi 'randevu.nvi.gov.tr' adresinden öğrenilebilmektedir.

Yenileme Ücreti

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen 2023 yılında uygulanacak kimlik kartı satış bedelleri; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 83,00 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 166,00 TL'dir.

Ceza Var

Eski tip ehliyetleri 31 Aralık 2024 tarihe kadar yenilemeyen sürücülere, ilk trafik çevirmesinde geçersiz ehliyet sebebi ile para cezası verilecek. Geçersiz ehliyet sahibi olan sürücülere 4.064 lira para cezası verilecek.