![Ege Denizi'ndeki Depremler Bilim Camiasının Takibinde](https://cdn.gelenhaberler.com/uploads/1280x720/images/202502/ege-denizi-ndeki-depremler-bilim-camiasinin-takibinde-1200-588317.jpg)
Ege Denizi'ndeki Depremler Üzerine Değerlendirmeler
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Trabzon'da düzenlenen bir panelde Ege Denizi'nde yaşanan depremler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Akgün, "Özellikle bu alan bilim camiası tarafından da mercek altına alınmış durumda. Yoğun bir şekilde izleniyor." şeklinde konuştu.
Afet Sonrası Çalışmalara Dikkat Çekildi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Doğu Karadeniz Bölgesinde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme" panelinde konuşan Akgün, deprem sonrası yaşanan tecrübelerin, gelecekte yapılacak çalışmalar için ders niteliği taşıdığını vurguladı. "Maalesef yaşadığımız coğrafya, bu süreçlerle barışık bir şekilde yaşamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Bu anlamda devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte süreci devam ettiriyoruz." dedi.
Olağanüstü Sismik Aktivite Tespiti
Akgün, Ege Denizi'nde gerçekleşen depremlerin olağanüstü bir sismik aktivite olduğunu belirterek, bu alanın volkanik ve tektonik faaliyetler açısından bilinen bir bölge olduğunu ifade etti. "AFAD olarak, yurt içi ve yurt dışındaki araştırmacılarla sürekli iletişim halindeyiz. Olası durumlar için gerekli tedbirler alınmaktadır." diye ekledi.
6 Şubat Depremlerinin İzleri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl de panelde 6 Şubat depremleri sonrası inceleme ve planlanan çalışmaları paylaştı. Akınbingöl, "Depremin ardından 6 milyon 615 bin 354 binada inceleme yapıldı. Bu süreçte 9 bin 284 mimar ve mühendis görev aldı." dedi. Depremde 53 bin 735 can kaybı yaşandığını ve 104 milyar dolar hasar meydana geldiğini de sözlerine ekledi.
Hasar Tespit Raporları
Akınbingöl, incelemelerin sonucunda 103 bin 999 bağımsız bölümden oluşan 39 bin 539 binanın yıkıldığını, 21 bin 176 binanın acil yıkılacak durumda olduğunu ifade etti. Ayrıca, 200 bin 232 binada taşıyıcı sistem hasarı olduğunu ve yaklaşık %55-56 oranında hasarsız bina bulunduğunu belirtti.
Panel Katılımcıları
Panele katılanlar arasında Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ve İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Tiryaki yer aldı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü, Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Doğu Karadeniz Bölgesinde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme" konulu panele katılarak konuşma yaptı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü, Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Doğu Karadeniz Bölgesinde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme" konulu panele katılarak konuşma yaptı.