
Edirne Muradiye Mevlevihanesi Yeniden Yapılandırılıyor
Vali Yunus Sezer, Edirne'de 2. Murat döneminde inşa edilen Muradiye Mevlevihanesi'nin ihyasının temel atma töreninde konuştu. Vali Sezer, bu mekanda gençlerin sema ile tanışarak aşk ve irfan ile dolacaklarını belirtti.
İhya Töreni ve Katılımcılar
Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Vali Sezer, "Edirne yalnızca bir şehir değil, medeniyetlerimizin derin izlerini taşıyan bir kültür başkentidir" diyerek, Mevlevihanenin asırlardır süregelen geleneğini yaşatmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.
AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Mevlevihanelerin sadece birer ibadethane değil, aynı zamanda insani değerler, bilim ve sanat merkezleri olduğunu belirtti. Akın, "Bugün atılan temel ile sadece bir yapının değil bir kültür, ritim ve nefesin yeniden hayat bulmasına tanıklık ediyoruz" dedi.
Tarihî Bir Miras
Murat tarafından 15. yüzyılda inşa edilmiş olan Muradiye Mevlevihanesi, tarihi kaynaklara göre çok sayıda yapıyı barındırıyordu. Mevlevihanenin ihyası ile geçmişin değerlerinin geleceğe taşınması hedefleniyor.
Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru ve diğer katılımcılar yaptıkları konuşmalarda, Mevlevihanenin yeniden ayağa kaldırılmasından duydukları mutluluğu dile getirdi. Törende ayrıca kültürel etkinlikler ve ikramlar da yapıldı.
Tarih ve Kültür Varlığı
Edirne Mevlevihanesi geçmişte çeşitli işlevler üstlenmiş, fakat 1925 yılında ilkokul olarak kullanılmaya başlamıştır. Daha sonra yıktırılmıştır. Şimdi, yeniden amacına uygun olarak kültürel bir merkez haline gelme yolunda ilerlemektedir.
Edirne'de, 2. Murat döneminde yaptırılan Edirne Muradiye Mevlevihanesi'nin yeniden ihyası için temel atma töreni gerçekleştirildi. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer (sol 3), Kırklareli Valisi Uğur Turan (ortada) ile protokol üyeleri katıldı.
Edirne'de, 2. Murat döneminde yaptırılan Edirne Muradiye Mevlevihanesi'nin yeniden ihyası için temel atma töreni gerçekleştirildi. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer (sol 3), Kırklareli Valisi Uğur Turan (ortada) ile protokol üyeleri katıldı.