Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Duygusal Açlıkla Başa Çıkmak İçin 8 Öneri

Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, duygusal açlıkla mücadelede izlenebilecek 8 yöntemi açıkladı. Duygusal açlık, can sıkıntısı, stres, yalnızlık gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Bu durumda beslenme günlüğü tutmak, sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmek, temel öğünleri atlamamak, küçük porsiyonlar halinde yemek yemek, serotonini arttıran besinler tüketmek, kendine zaman tanımak, sakinleştirici çaylar içmek, egzersiz yapmak ve alışveriş listesinde sağlıklı besinlere ağırlık vermek önemlidir.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 22:29
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Duygusal Açlıkla Başa Çıkmak İçin 8 Öneri

Aşırı Yeme İsteği ve Duygusal Açlık

Aşırı yeme isteğinin nedenlerinden birinin de duygusal açlık krizleri olduğuna dikkat çeken Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, Bu krizlerde yiyerek rahatlama hissetmek ve anlık mutluluğa ve tatmin duygusuna teslim olmak bir çözüm değildir. Bağışıklığımızı güçlü tutmanın en temel taşı doğru, düzenli ve kaliteli beslenmektir. Ayrıca iştahınızı kapatmak yerine iştahınızı iyileştirebilirsiniz dedi ve duygusal açlıkla mücadeleye yönelik 8 öneride bulundu.

Duygusal Açlığın Nedenleri

Can sıkıntısı, stres, yalnızlık, öfke gibi sebeplerden dolayı midemiz dolu olsa bile nedensiz açlık hissetmek ve aşırı yemek yeme durumunun duygusal açlık olabileceğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, Duygusal açlıkta aslında fiziksel bir açlık söz konusu değildir. Stres, üzüntü gibi durumların tetiklediği olumsuz duyguların bir sonucudur ifadelerini kullandı.

Duygusal Açlığın Belirtileri

Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, duygusal açlığın bir anda gelen yeme istediği, belirli gıdalara karşı aşırı düşkünlük, tok olduğu halde sürekli yeme isteği, anında doymalıyım hissi gibi belirtileri olabileceğini söyledi ve Tamamen olumsuz duygulardan kaynaklıdır ve sonrasında suçluluk yaratabilir. Kişi kendini boşlukta hissettiği veya olumsuz duygular hissettiği zaman çılgınlar gibi yemek yiyebilir, özellikle de karbonhidratlı besinleri tercih eder.

Duygusal Açlıkla Başa Çıkma Yolları

Uzm. Dyt. Pirçek, duygusal açlıkla mücadelede izlenebilecek 8 yöntemi ise şöyle açıkladı:

  1. Beslenme günlüğü tutmak ile başlayabiliriz.
  2. Fiziksel olarak aç olmadığınız halde açlık atakları hissettiğiniz zaman, yağlı, şekerli karbonhidratlar yerine, meyve, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.
  3. Kesinlikle temel öğünler atlanmamalıdır.
  4. Küçük ve kontrollü porsiyonlar halinde atıştırmalık tarzı bir şeyler yemek doğru olacaktır.
  5. Atak durumlarında seratonin seviyesine pozitif katkı sağlayan besinler tüketmeye özen göstermelisiniz.
  6. Atak şeklinde gelen yeme krizleri başladığında kendinize kısa bir süre tanımalısınız.
  7. Gece geç saatlerde gelen yeme atakları için meyve, yoğurt, kuru yemiş gibi atıştırmalıkların yanı sıra sakinleştirici çaylar da faydalı olacaktır.
  8. Egzersiz yapmak da atakların azalması ve negatif duyguların yönetilmesi açısından faydalı olacaktır.
  9. Alışveriş listesi yaparken sağlıklı besinlere ağırlık vermek bu süreçte destekleyici olacaktır.