Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Duş Alırken Sıcak Suyu Aniden Soğuğa Çevirdi, Boynu Kırıldı

Duş alırken sıcak suyu birden soğuk suya çeviren İskoç adam, şoka girerek boynunu kırdı ve 12 hafta boyunca yatağa bağlı kaldı. Su sıcaklığındaki ani değişiklikler kalp atış hızı ve kan basıncında tehlikeli değişikliklere neden olabilir.

Yayın Tarihi: 04.08.2023 18:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Duş Alırken Sıcak Suyu Aniden Soğuğa Çevirdi, Boynu Kırıldı

Duş alırken sıcak suyu birden soğuk suya çevirmesi nedeni ile şoke giren ve boynu kırılan İskoç adam, 12 hafta boyunca yatağa bağlı kaldı.

Afganistan'da görev yapan eski bir asker, duş suyunun sıcaklığı sıcaktan soğuğa değiştiği için bayılınca boynunu kırdı. 33 yaşındaki Adrian Scott'ın vücudu, suyu hızla soğuğa çevirdiğinde ani sıcaklık değişikliği nedeniyle 'şoka girdi', bu da hem nefes almayı hem de hareketi bozabiliyor.

Scott 'Suyu soğuğa çevirdiğimi ve sonra yerde uyandığımı hatırlıyorum' dedi. 'İlk başta kendimi bayılttığımı sandım. Sırtım çok ağrıyordu ama sonra başımı hareket ettiremediğimi fark ettim.'

'Sıcaklıktaki ani bir düşüş ciltteki kan damarlarının kapanmasına ve kalp atış hızınızın artmasına neden olabilir.'

Scott, 'Doktorlar boynumu kırdığımı söylediler. Doktorlar bayılmaya neden olabilecek tek şeyin, su sıcaklığındaki ani değişiklik nedeniyle vücudumun şoka girmesi olduğunu söylediler.' Yıllar boyunca kendimi canlandırmak için birçok soğuk duş aldım ama doktorlarla konuştuktan sonra bunların oldukça tehlikeli olabileceğini anladım' dedi.

Scott sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bana en az 12 hafta çalışamayacağım söylendi, ancak doktorlar hala uzun vadeli zararın ne olacağını bilmiyorlar. Ev kredisi ödemelerimi ve otomatik ödemelerimi karşılamak için arabamı sattım. Birikimlerim tükendi. Şu anda pek fazla yardıma hakkım yok bu yüzden ortağım bir bağış toplama etkinliği başlattı.'

Soğuk duşun insanı dinçleştirdiği iddia edilse de su sıcaklığındaki ani değişiklikler kalp atış hızı ve kan basıncında tehlikeli değişikliklere neden olabilir. Bu reaksiyonlar da bayılmayı hatta kalp krizini tetikleyebilir.

Soğuk su şoku nedir? 15 derecenin altındaki her şey soğuk su olarak kabul edilir ve nefesinizi ve hareketinizi bozabilir. Soğuk suya daldırıldığında, şok cilt çevresindeki kan damarlarının kapanmasına neden olur. Bu, kişinin kalp atış hızını artırır ve kan basıncının yükselmesine neden olur. Sonuç olarak, bu, genç ve sağlıklı bir kişinin bile kalp krizi geçirmesine neden olabilir. Ayrıca, soğuk suya dalmak, kişinin istemsiz bir şekilde nefes almasına ve ciğerlerine su çekmesine neden olabilir.