Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünya Bankası'ndan Depremzedelere 600 Milyon Dolar Destek

Dünya Bankası, Türkiye'deki depremzedelere mikro işletmelerin yeniden inşası için 600 milyon dolarlık finansman onayladı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 10:25
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 10:25

Dünya Bankası'ndan Depremzedelere 600 Milyon Dolar Destek

Dünya Bankası, Depremzedelere 600 Milyon Dolarlık Finansman Onayladı

Dünya Bankası, Türkiye'nin deprem bölgesinde mikro işletmeleri desteklemek amacıyla 600 milyon dolarlık bir finansman paketi sağladı. Bu destek, Türkiye'deki mikro işletmelerin yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Ekonomik Faaliyetin Yeniden Canlandırılması

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, 2023'te Türkiye'de meydana gelen depremler nedeniyle zarara uğrayan mikro işletmelerin yeniden canlandırılması amacıyla 600 milyon dolar tutarındaki finansman onaylandı. Bu kaynağın, depremlerden etkilenen 11 ilin dörtünde ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasına yardımcı olması bekleniyor.

Küçük Sanayi Siteleri Projesi

Proje kapsamında, el sanatı ve mal üretimi yapacak veya hizmet sunacak 1600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak 7 küçük sanayi sitesinin kurulması finanse edilecek. Yeni sanayi sitelerinin depremlere ve doğal afetlere karşı daha dirençli bir şekilde tasarlanacağı da belirtildi.

Karbon Emisyonlarının Azaltılması

Bu projede ayrıca, mikro işletmelerin enerji ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisinden elektrik üretileceği ve böylece karbon emisyonlarının yıllık tahmini 147 bin 30 ton azaltılması hedefleniyor.

Dünya Bankası'nın Destek Taahhüdü

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projeye dair yaptığı değerlendirmede, bankanın depremzedelerin yeniden inşası çabalarını desteklemeye kararlı olduğunu vurguladı. Lopez, "Yaşanan büyük yıkım, uzun vadeli çabaları ve önemli kaynakları gerektiriyor. Bu proje, ekonomik toparlanma çabalarımızın sürdürülmesidir." dedi.

Proje Sonrası Destek

Projeyi takip eden "Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Projesi" ile birlikte, depremden etkilenen işletmelerin acil giderlerinin karşılanması için finansman sağlanacağı bilgisi paylaşıldı. Türkiye'deki mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yaklaşık %15’inin depremden etkilenen bölgelerde bulunduğu belirtildi.