Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünyanın En Eski ve Hala Konuşulan Dilleri

İnsan dilinin evrimiyle birlikte bazı diller de evrimleşmiş ve günümüzde hala konuşulmaktadır. İbranice, Baskça, Arapça, Türkçe, Farsça, Yunanca ve Çince dünyanın en eski ve hala konuşulan dilleri arasında yer almaktadır. Türkiye'de ise tercümanlıkta en fazla ihtiyaç duyulan diller arasında İbranice, Özbekçe, Farsça, Fransızca, Rusça, İşaret Dili, Kürtçe, Almanca, İngilizce ve Arapça bulunmaktadır.

Yayın Tarihi: 01.10.2023 21:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dünyanın En Eski ve Hala Konuşulan Dilleri

İnsan Dilinin Evrimi

İnsan dilinin yaklaşık 100.000 yıl önce uzun bir zaman diliminde evrimleşip geliştiğine inanılıyor. Yıllar içinde insanlar nasıl evrimleştiyse, bu diller de öyle evrimleşti. Bu dillerden bazıları birçok yönden değişmiştir: bazıları dallanıp budaklanmış, bazıları ise yok olmuştur. İstisnai olarak, bazı diller çağlar boyunca hayatta kalmış ve zaman içinde gelişmeye devam etmiştir.

İbranice

İbranice, günümüzde halen kullanılmakta olan tek yaşayan Kenan dilidir. Keşfedilen en eski İbranice yazılar 3.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. MS 200 ila 400 yılları arasında insanlar İbraniceyi konuşma dili olarak kullanmayı bırakmış ve nihayetinde bu dil ölmeye başlamıştır. Şu anda İbranice, 5 milyon anadil konuşuru ile İsrail'in resmi dilidir.

Baskça

Baskça, günümüzde büyük ölçüde yok olmuş olan Hint-Avrupa öncesi diller arasında yaşayan dillerden biridir. Bilim insanları bugüne kadar bu dilin ne zaman ortaya çıktığını belirleyemediği için bu dil birçok gizemi içinde barındırmaktadır. Bu dilin tarih öncesi Avrupa'ya kadar uzandığına inanılmaktadır. Bask dili esas olarak Fransa ve İspanya'nın bazı bölgelerinde yaşayan Bask halkı tarafından konuşulmaktadır ve aynı zamanda Batı Avrupa'nın en eski dillerinden biri olarak kabul edilmektedir. Günümüzde 750.000 insan bu dili konuşuyor.

Arapça

Arapça, 270 milyon anadil konuşuru ile dünyada en çok konuşulan beşinci dildir. Aynı zamanda 26 devletin resmi dilidir, İngilizce ve Fransızcadan sonra en çok konuşulan üçüncü dildir. Dil Arap Yarımadası'nda ortaya çıkmış ve o zamandan beri Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya yayılmıştır. Birçok Avrupa dili Arapçadan etkilenmiş ve kelime dağarcıklarında kullanmıştır. Ayrıca Arapça, yaşamı boyunca Hintçe, Bengalce, Urduca ve İspanyolca da dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda dili etkilemiştir.

Türkçe

Türk dil ailesi, Orta Asya ile Avrupa ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde konuşulan 30'dan fazla dil ile dünyanın en büyük dil ailelerinden biridir. Bu ailedeki diller, kelimelerin kök kelimelere son ekler eklenerek oluşturulduğu anlamına gelen eklemeli dilbilgisi ile karakterize edilir. Türk dillerinin kökenleri dilbilimciler arasında hala tartışma konusudur, ancak genel kanı yaklaşık 2000-3000 yıl önce ortak bir atadan farklılaşmaya başladıkları yönündedir.

Farsça

Farsça, İran, Afganistan ve Tacikistan'ın bazı bölgelerinde halen konuşulmakta olan en eski dillerden biridir. Bugün konuşulmakta olan Farsça ya da Modern Farsça, MS 800 civarında Eski Farsçadan evrilmiş ve küçük değişikliklerle çoğunlukla aynı kalmıştır. Yıllar içinde Farsça, başta Urduca olmak üzere çeşitli komşu diller üzerinde de etkisini göstermiştir. Farsça Afganistan'da Dari, Tacikistan ve Özbekistan'da Taciki olarak bilinmektedir, ancak her ikisi de küçük değişikliklerle aslen Farsçadır.

Yunanca

Yunan dili, Yunanistan, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'in diğer bölgelerine özgü Hint-Avrupa dil ailesinin bir üyesidir. Yunan sembolleri matematik, fizik ve diğer bilimsel alanlarda da önem taşımaktadır. Ayrıca, yaşayan Hint-Avrupa dilleri arasında 34 yüzyıldan fazla bir süreyi kapsayan uzun ve iyi belgelenmiş bir tarihe sahiptir.

Çince

Çin dili, Çin-Tibet dil ailesi olarak adlandırılan bir dil ailesinin parçasıdır. Yaklaşık 1,2 milyar insan (dünya nüfusunun yaklaşık %16'sı) ana dilleri olarak Çince'nin bir türünü konuşmaktadır. En eski Çince yazılı kayıtların M.Ö. 1200'lerde Shang hanedanlığı dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Çin, Tayvan ve Singapur'un da resmi dilidir.

Tercümanlıkta En Fazla İhtiyaç Olan Diller

Türkiye'de tercümanlıkta en fazla ihtiyaç duyulan diller de her geçen gün değişiklik gösteriyor. Son verilere göre ilk 10 sıradaki diller şöyle oluştu: İbranice, Özbekçe, Farsça, Fransızca, Rusça, İşaret Dili, Kürtçe, Almanca, İngilizce ve Arapça.