Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünyada Benzeri Görülmemiş Bir Fobi: Jinefobi

Psikologlara göre literatüre girmiş tam 400 farklı fobi çeşidi bulunurken, Callitxe Nzamwita'nın jinefobi adlı kadın korkusu dünyada benzeri görülmemiştir. 55 yıldır kadınlardan izole bir hayat süren Nzamwita'nın yaşama bağlı kalması 15 metrelik çitlere bağlıdır.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 15:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dünyada Benzeri Görülmemiş Bir Fobi: Jinefobi

Böyle korkunun dünyada eşi benzeri yok

Evini sığınak yaptı bakkala ekmek almaya bile gidemiyor Fobiler, insanların günlük hayatını sınırlandırırken, ayna korkusu, yutkunma korkusu, yer çekimi korkusu gibi 400 çeşidi bulunuyor. Ancak Callitxe Nzamwita’nın korkusu şimdiye kadar duyulanlardan çok farklı. 8 milyar insan içinde sadece onda bulunan bu fobi çeşidi, Callitxe Nzamwita’nın tam 55 yıldır izole bir hayat yaşamasına sebep oluyor.

Jinefobi Nedir?

Jinefobi, resmi olarak tanınmasa da klinik ortamda ‘spesifik bir fobi’ olarak sınıflandırılıyor. Jinefobi belirtileri, kadınlara yönelik mantıksız ve yoğun bir korkuyu içerir ve çoğu zaman onları düşünürken bile kaygıya yol açar. Bu belirtiler panik atağa, göğüste sıkışmaya, aşırı terlemeye, hızlı kalp atışına ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Kişiler korkuları nedeniyle panik atak halinde görülen belirtilerin büyük bir çoğunluğu fobi durumunda da görülebilir. İleri seviyedeki fobik durumlarda kalbin durması, ölüm dahi görülebilir.

Neden Kadınlardan İzole Bir Hayat?

Callitxe Nzamwita'nın jinefobi korkusu, 16 yaşında başlamış ve o günden beri kadınlardan izole bir hayat sürdürmek zorunda kalmıştır. Kendini korumak için evini 15 metrelik ahşap çitlerle çevirmiş ve bir sığınak haline getirmiştir. Kadınları görmek, yaklaşmak ve onlarla konuşmaktan bile korkan Nzamwita'nın yaşama bağlı kalması bu çitlere bağlıdır.

Komşularının Destekleri

Nzamwita'nın korkularını bilen ve çevrede yaşayan komşuları, ona destek olmaktadır. Kadınların evin çevresinde dolaşmaması ve ihtiyaçlarının komşuları tarafından karşılanması sağlanmaktadır. Nzamwita'nın komşuları, onunla iletişim kurmaktan kaçındığını ancak ihtiyaçlarını uzaktan karşıladıklarını belirtmektedir.

Jinefobi ve Kadın Korkusu

Jinefobi, kadın korkusu olarak da bilinir. Alman asıllı Amerikalı psikanalist Karen Horney, erkeklerin gözünden kadının korkunç olarak algılanmasını, çocuğun anneyle ilişkisinin yetersiz kalmasına bağlamaktadır. Nzamwita'nın jinefobi korkusunun nedeni ise merak konusudur.

Hayatta Kalma Mücadelesi

Nzamwita'nın 55 yıldır korkup kaçtığı kadınların destekleriyle hayatta kalmak zorunda olması bölge halkı tarafından önemli bir tartışma konusudur. Bu benzeri görülmemiş fobi, Nzamwita'nın günlük yaşamını sınırlamakta ve onu izole bir hayata mahkum etmektedir.