Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünya Sepsis Günü Konferansı

Dünya Sepsis Günü konferansında sepsisin önemi ve belirtileri üzerine konuşuldu. Prof. Dr. İsmail Demirel, sepsisin hastane mortalitesinin bir numaralı sebebi olduğunu vurguladı. Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, sepsisin her bireyde gelişebileceğini ancak riskin bazı gruplarda daha yüksek olduğunu ifade etti. Konferansta sepsis belirtileri ve erken tanı tedavi önemine de dikkat çekildi.

Yayın Tarihi: 01.10.2023 11:24
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dünya Sepsis Günü Konferansı

Dünya Sepsis Günü Konferansı

Dünya Sepsis Günü konferansına çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Konferansta açılış konuşması yapan Prof. Dr. İsmail Demirel, sepsisin (kan zehirlenmesi) gerek yoğun bakım disiplininin gerekse enfeksiyon hastalıkları disiplini uzmanlarının üzerinde tüm sağlık çalışanlarının mücadele ettiği bir durum olduğunu söyledi. Prof. Dr. İsmail Demirel, hastane mortalitesinin bir numaralı sebebinin sepsis olduğunu, sepsisin dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebi olduğunu ifade ederek, sepsisin tüm hekim ve sağlık çalışanları açısından çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

HER BİREYDE GELİŞEBİLİR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz ise sepsisin, yetişkin ve çocukların hastalığı olduğunu kısacası enfeksiyon hastalığı görülen her bireyde gelişebileceğini ancak yaşlı, bebek, hamile bireylerde veya kanser, diyabet, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişilerde riskin daha yüksek olduğunu, bir diğer risk grubunun da gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanan kişilerin enfeksiyonları olduğunu ifade etti.

Sepsise Yakalanmamak İçin Önlemler

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz, sepsise yakalanmamak için enfeksiyonlardan kaçınmanın önemli olduğunu belirtti. Bunun için kişisel ve toplumsal hijyene uymak, sağlıklı bir diyet yapmak, aşı programlarına erişimi sağlamak ve enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin uygun şekilde kullanılmasının önemli olduğunu söyledi.

Sepsis Belirtileri

Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz, sepsisin belirtileri arasında yüksek veya düşük ateş, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı olduğunu, bebeklerde sepsis gelişmesi durumunda bunlara ek olarak emmede güçlük veya beslenememe, soluk almada duraklama, cilt renginde soluklaşma, sara nöbetleri, sarılık görülebileceğinin altını çizdi.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm Altuntaş, enfeksiyon ve organ fonksiyon bozukluğu (sepsis) düşünülen durumlarda erken tanı ve tedavinin hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Özellikle ilk 1 saat içinde sıvı ve antibiyotik tedavisinin başlanması gerektiğini ve hayati riski olan hastaların yoğun bakımda takip ve tedavilerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Dünya Sepsis Günü

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, her yılın 13 Eylül Gününün Dünya Sepsis Günü olarak kabul edildiğini ve her gün tüm dünyada milyonlarca hastanın sepsis tanısı aldığını ifade etti.