Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünya Otomobil Firmalarının Gizlilik İhlali

Dünyanın önde gelen otomobil firmalarının sürücülerden son derece kişisel bilgiler topladığı ve bu verileri diğer şirketlerle paylaştığı ortaya çıktı. Nissan, Volkswagen ve Tesla gibi markaların 'akıllı' arabaları, sensörler, mikrofonlar, kameralar ve uygulamalar aracılığıyla veri topluyor. Toplanan veriler arasında sağlık, cinsel bilgiler, sürüş alışkanlıkları, zeka, göçmenlik durumu ve ırk gibi bilgiler bulunuyor. Araştırmacılar, otomobillerin gizlilik açısından en tehlikeli ürün kategorisi olduğunu belirtiyorlar.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 11:28
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dünya Otomobil Firmalarının Gizlilik İhlali

Şok edici yeni bir rapor, dünyanın en büyük otomobil firmalarının sürücülerden sağlık, kilo ve hatta cinsel aktiviteleri de dahil olmak üzere 'son derece kişisel' bilgiler topladığını ortaya koyuyor.

Aralarında Nissan, Volkswagen ve Elon Musk'un Tesla'sının da bulunduğu dünyanın önde gelen markalarının 'akıllı' arabaları; sensörler, mikrofonlar, kameralar, uygulamalar ve daha fazlası aracılığıyla veri topluyor. Toplanan veriler diğer şirketlerle paylaşılıyor. Raporda, otomobil üreticilerinin toplandıktan sonra verileri teknoloji firmaları, hükümetler, otomobil satıcıları, veri komisyoncuları ve hatta diğer sürücülerle paylaştığı iddia ediliyor. Veriler, sağlık ve cinsel bilgilerin yanı sıra sürüş alışkanlıklarını, zekayı, yüz ifadelerini, göçmenlik durumunu, ırkı ve hatta genetiği de içerebiliyor.

Yeni araştırma, 'Gizlilik Dahil Değil' (PNI) adlı Mozilla Vakfı'ndaki uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

Veri toplama konusunda en tehlikelisi 'otomobiller'. Pek çok otomobil markası, müşterilerinin mahremiyetini koruyormuş gibi davransa da aslında hiç de böyle olmuyor. Araştırmacılar, otomobillerin 'gizlilik açısından şimdiye kadar inceledikleri en kötü ürün kategorisi' olduğunu söylüyorlar.

Zirvede Nissan var

Analizlerine göre en çok veriyi toplayan Japon otomobil üreticisi Nissan oldu. Nissan otomobilleri, sahiplerinin arabalarını uzaktan başlatmasına, durdurmasına, kilitlemesine ve kilidini açmasının yanı sıra korna çalmasına, ışıkları yakıp söndürmesine ve daha pek çok şeye olanak tanıyan MyNissan uygulamasıyla çalışıyor. Ancak araştırmacılar, uygulamanın aynı zamanda cinsel aktivitenizi, sağlık teşhisi verilerinizi, genetik bilgilerinizi ve diğer hassas kişisel bilgilerinizi hedefli pazarlama amaçları doğrultusunda toplayıp paylaşabildiğini buldu.

Volkswagen de masum değil

Bir diğer 'en çok suçlu' ise Alman üretici Volkswagen. Volkswagen, hedeflenen pazarlama amaçları doğrultusunda kişisel bilgileri (yaş ve cinsiyet gibi) ve sürüş davranışlarını (emniyet kemeri ve frenleme alışkanlıkları gibi) topluyor. Şirket, bu verileri arabanın kendisinden, myVW uygulamasından, We Connect adı verilen akıllı çevrimiçi hizmetler ekosisteminden, bir VW bayisinden veya bunların hepsinin birleşiminden topluyor.