Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünya Bankası, Doğu Asya'nın Büyüme Tahminlerini Düşürdü

Dünya Bankası, Doğu Asya'nın büyüme tahminlerini ABD'nin korumacılığı ve artan borç seviyeleri nedeniyle düşürdü. Tahminlere göre, bölge son elli yılın en düşük büyüme oranlarından birine hazırlanıyor. Çin'in büyüme tahmini de düşürüldü.

Yayın Tarihi: 02.10.2023 10:04
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dünya Bankası, Doğu Asya'nın Büyüme Tahminlerini Düşürdü

Dünya Bankası Büyüme Tahminlerini Düşürdü

Dünya Bankası, Çin’in gelecek yılki büyümesine ilişkin tahminini düşürerek ABD’nin korumacılığı ve artan borç seviyelerinin ekonomik sorunlar doğurması nedeniyle Doğu Asya’nın gelişmekte olan ekonomilerinin son elli yılın en düşük büyüme oranlarından birine hazırlandığını belirtti.

Tahminler, bölgenin corona virüsü pandemisi, Asya mali krizi ve 1970’lerdeki küresel petrol şoku gibi olağanüstü olaylar hariç tutulduğunda, 1960’ların sonlarından bu yana en yavaş büyüme hızına ulaşacağını gösterdi.

Çin'in Büyüme Tahmini Düşürüldü

Bankanın 2024 yılına ilişkin daha karamsar tahminleri, Çin’deki yavaşlama ve bunun Asya’ya nasıl yansıyacağına ilişkin artan endişelerin altını çizdi. Çin, 2023 yılı için büyüme hedefini on yıllardır görülmemiş düşüklükte bir oranla (yüzde 5) sınırladı. Ülkeye ilişkin bir dizi zayıf göstergeye atıfta bulunan Dünya Bankası ise Çin’in 2024 yılında yüzde 4,4 büyümesini beklediğini açıkladı.

Korumacı Yasaların Etkisi

Kötüleşen tahminler, sadece Çin’in değil bölgenin büyük bir kısmının Enflasyon Azaltma Yasası ve Çip Yasası kapsamındaki yeni ABD sanayi ve ticaret politikalarından etkilenmeye başladığını da gösterdi. Yasadan etkilenen ürünlerin ABD’ye ihracatı düştü.

Dünya Bankası’na göre, Joe Biden’ın korumacı politikalarının yürürlüğe girmesinin ardından Çin’den ve Endonezya, Vietnam, Filipinler, Malezya ve Tayland gibi güneydoğu Asya ülkelerinden yapılan elektronik ve makine ihracatı da azaldı.